Clicky


Mosselfraude ontdekt in Nederland en België

Mosselfraude ontdekt in Nederland en België
22-08-2013 10:19 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - De Belgische en de Nederlandse belastingdienst hebben een grootscheepse fraude bij de inkoop van mosselen ontdekt. De schade zou in de honderdduizenden euro's lopen, schrijven verschillende Belgische kranten donderdag. Een woordvoerder van de Nederlandse Belastingdienst kan het bericht deels bevestigen.

Een Nederlandse handelaar zou de spil in de fraudezaak zijn, schrijft onder meer dagblad Het Belang van Limburg . "Nederland heeft vijftig groothandels in mosselen, waarvan een beperkt aantal wordt onderzocht", zegt de woordvoerder van de Belastingdienst in een reactie. "Ik kan dan ook niet bevestigen dat een van hen de spil is in de zaak."

De Nederlandse en de Belgische fiscus doen al langer samen onderzoek naar de handel in mosselen. In het onderzoek richt de Nederlandse fiscus zich op de groothandelaren, de Belgische op hun klanten, de afnemers. De beide belastingdiensten voeren eveneens overleg met de branche, onder meer over de facturatie.

Gedurende het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat mosselhandelaren rekeningen niet of onvolledig opstelden. Zo kon de Belgische fiscus niet zien welke Belgische ondernemer bij een Nederlandse groothandel mosselen inkoopt en vervolgens doorverkoopt aan de consument.

Het is met name de Belgische belastingdienst die hier hinder van ondervindt, aldus de woordvoerder. Het Belang tekende op dat het om in ieder geval twintig Belgische ondernemingen gaat. Zij zouden op grote schaal mosselen inkopen en vervolgens de btw over de aankoop weglaten op hun belastingaangifte. Daardoor hoefden ze minder belasting af te dragen, schrijft Het Belang.