Clicky


ABN AMRO beschermd tegen vijandige overname

ABN AMRO beschermd tegen vijandige overname
23-08-2013 16:15 | Financieel | auteur De Redactie

(Novum) - Bij een beursgang van ABN AMRO wordt een stichting opgericht die een vijandige overname moet kunnen voorkomen. De stichting kan in dat geval preferente aandelen uitgeven om de koop te blokkeren. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag.

De overheid zal geen zitting nemen in deze stichting, maar kan als huidige eigenaar wel meebeslissen over het bestuur van de stichting. "We willen de bankensector juist normaliseren", aldus de minister. Het in leven roepen van de stichting betekent volgens hem overigens niet dat een buitenlandse partij ABN AMRO niet zou kunnen overnemen.

Het kabinet overlegt met De Nederlandsche Bank over het oprichten van de stichting, zegt Dijsselbloem. "We hebben een stichting voor ogen die vergelijkbaar is met die van ING."

Dijsselbloem herhaalde vrijdag de uitspraak van premier Mark Rutte (VVD) dat een beursgang de beste optie is voor ABN AMRO. Wel houdt hij de deur open voor andere opties. "Momenteel zijn er geen kopers of fusiepartners, maar we houden wel de ruimte open om hiernaar te blijven kijken", aldus de minister. "Dat geldt eveneens voor een onderhandse verkoop."