Clicky


Nog geen besluit over proefboringen schaliegas

Nog geen besluit over proefboringen schaliegas
26-08-2013 10:24 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de proefboringen naar schaliegas. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil eerst een nader advies van deskundigen afwachten, schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer.

Kamp heeft maandag het rapport van Witteveen + Bos naar de Tweede Kamer gestuurd. De conclusies daarvan - het boren naar schaliegas kan veilig - lekten vorige week al uit. "De vigerende wet- en regelgeving biedt voldoende aangrijpingspunten om de risico's te ondervangen die aan de opsporing en winning van schaliegas zijn verbonden", schrijft Kamp maandag.

Zo vrezen tegenstanders dat het grondwater wordt vervuild door de winning van het gas, waarbij met chemicaliën wordt gewerkt. "De ervaring met conventionele olie- en gaswinning in Nederland, waarbij grotendeels gebruik wordt gemaakt van dezelfde technieken als bij schaliegaswinning, leert dat de hieraan verbonden veiligheidsrisico's zeer klein zijn", schrijft Kamp echter.

"Door het grotere aantal benodigde putten kan het geaccumuleerde risico iets groter zijn. Echter door zorgvuldig werken en adequate handhaving kan dit worden ondervangen." Ook liggen aardbevingen op de loer, maar de maximale kracht is naar verwachting lager dan bij conventionele gaswinning. De gaswinning zelf - het zogeheten fracken - levert ook trillingen op maar deze zijn niet voelbaar.

Ook zal de gaswinning niet leiden tot een bodemdaling en kan vervuiling aan de oppervlakte worden beperkt tot een minimum.

Niettemin wil Kamp nog een nader advies afwachten van de commissie die de milieugevolgen van aanbevelingen uit het rapport bestudeert. Dat wordt eind september verwacht en Kamp neemt dan in oktober een besluit over de proefboringen. En die proefboringen, waartegen veel verzet bestaat, zijn wel nodig. "Om de potentiële betekenis van schaliegas voor de Nederlandse energievoorziening en economie vast te kunnen stellen zijn proefboringen nodig", schrijft Kamp.

Mocht het kabinet in oktober besluiten om de proefboringen toe te staan, dan volgen nog verscheidene stappen voordat de boor echt de grond in kan. Zo is onderzoek ter plekke nodig, waaruit moet blijken op welke manier de proefboringen veilig kunnen worden uitgevoerd. Daarbij worden omwonenden en lokale bestuurders betrokken.

Mocht blijken dat de boringen inderdaad veilig en verantwoord kunnen worden uitgevoerd, dan moeten nog andere vergunningen worden aangevraagd, bijvoorbeeld voor het bouwen van een boorinstallatie. Ook daarbij wordt de betreffende gemeente betrokken.

In Nederland zit naar verwachting tussen de tweehonderd en vijfhonderd miljard kub schaliegas in de grond. Het kabinet wil deze gasvoorraad aanboren, omdat de gasvelden in Groningen op enig moment uitgeput zullen zijn. Eerder werden de gemeenten Boxtel, Noordoostpolder en Haaren aangewezen als locaties voor proefboringen. Kamp zal zijn brief later op de dag toelichten aan bestuurders van deze gemeenten.