Clicky


CNV Vakmensen onderzoekt beloning Selektvracht

CNV Vakmensen onderzoekt beloning Selektvracht
26-08-2013 12:05 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

CNV Vakmensen gaat personeel van Selektvracht helpen met het controleren van hun salarisstrook. Uitgangspunt is de twijfel of de werkgever wel correct beloont. Met ingang van dinsdag 27 augustus deelt CNV Vakmensen brochures uit onder pakketbezorgers bij tientallen pakketpostdepots. CNV ondersteunt werknemers in het bijhouden van de uren en kan voor werknemers nagaan of ze wel het minimumloon verdienen. De aftrap geschiedt om 10.00 uur bij de hoofdvestiging in Utrecht (Atoomweg).

Bestuurder Tjitze van Rijssel: “De laatste maanden krijgen we vaak signalen dat werknemers het idee hebben dat ze niet eens het minimumloon krijgen. Met grootschalige looncontroles willen we kijken of pakketbezorgers wel voldoende betaald krijgen.”

Bij Selektvracht werken bijna 3.000 bezorgers, die pakketten afleveren bij particulieren op basis van een wisselend aantal uren. Loonbetaling gaat veelal op basis van stukloon. Vanwege de uiterst moeilijke uitbetalingsmodellen is vaak onduidelijk of het wettelijk minimumloon wel wordt behaald. Selektvracht hanteert een matrix van pakketomvang en bezorgafstand. “Daarom is het van belang dat bestellers hun gewerkte uren goed bijhouden en vergelijken met het uitbetaalde salaris. Wij willen ze daarbij helpen”, zegt Van Rijssel.

CNV Vakmensen heeft eerder in gesprekken met de directie van Selektvracht aangekaart dat er signalen zijn van betaling onder het minimumloon. Volgens Selektvracht is hiervan geen sprake. Werknemers betwijfelen dit echter en de bond willen nu beter zicht krijgen of werknemers het minimumloon wel of niet ontvangen. Met Selektvracht is een tijdspad afgesproken, na druk van de vakbonden, om de komende jaren over te gaan op uurloon.  “Maar zover is het nog niet. Tot die tijd hebben bezorgers uiteraard ook gewoon recht op het minimumloon. Dat hoort bij goed werkgeverschap en bij de rechten van werknemers”, aldus Tjitze van Rijssel.

Selektvracht heeft kennis genomen van het initiatief van CNV om mensen te helpen bij het controleren van hun loonstrook. Beloning vindt bij Selektvracht plaats conform de wet- en regelgeving en conform de cao zoals die met vakorganisatie, waaronder CNV, is overeengekomen.

Een eerder in de bedrijfstak uitgevoerd onderzoek van de Arbeidsinspectie heeft ook al aangetoond dat Selektvracht geen regels overtreedt.

"Wij zien de uitkomsten van het onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet", laat een woordvoerder maandagmiddag weten.