Clicky


Proefboringen niet voor medio volgend jaar

Proefboringen niet voor medio volgend jaar
26-08-2013 12:32 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Mocht het kabinet instemmen met de proefboringen naar schaliegas, dan vinden die op zijn vroegst in de tweede helft van 2014 plaats. Dat zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maandag tijdens een persconferentie in Den Haag, waar hij het onderzoek naar het winnen van schaliegas toelichtte.

Of die termijn ook gaat worden gehaald, hangt af van de opstelling van de betrokken gemeenten waar de boringen zouden moeten plaatsvinden. Die verzetten zich fel tegen de winning van schaliegas vanwege de veiligheidsrisico's. Kamp zei dat de bestuurders worden betrokken bij de besluitvorming, zodat sprake is van 'betekenisvolle inspraak'.

Tegelijk riep hij lokale en regionale bestuurders op om zich rekenschap te geven van het algemeen belang. De hoeveelheid schaliegas die in de grond zit komt overeen met een zesde van de hoeveelheid gas die oorspronkelijk in de gasbel onder Groningen zat. Dat is van betekenis voor de welvaart en dus voor de koopkracht van burgers, zei Kamp.

De minister wilde niet zeggen of het kabinet een besluit gaat afdwingen, mochten de gemeenten zich blijven verzetten. Hij zei wel dat het kabinet 'alternatieve procedures' kan inzetten, mocht het nodig zijn. "Daar wil ik nu niet op vooruitlopen", stelde de bewindsman, die sprak van een 'lange weg' waarvan de uitkomst niet bij voorbaat vaststaat.

Uit het maandag gepubliceerde onderzoek van ingenieursbureau Witteveen + Bos blijkt dat de veiligheidsrisico's bij het boren naar schaliegas te ondervangen zijn. Het kabinet besluit in oktober definitief over de proefboringen. Kamp liet weten dat hij de kwestie positief benadert. "Als blijkt dat op verantwoorde manier schaliegas kan worden gewonnen, vind ik dat we verplicht zijn om het af te wegen of we dat moeten doen."

Kamp zoekt ook nadrukkelijk de instemming van de Tweede Kamer. De kwestie ligt daar gevoelig: coalitiepartij PvdA ziet vooralsnog niets in de winning van schaliegas. De VVD is wel positief.