Clicky


Inspecteurs VN in Syrië beschoten

Inspecteurs VN in Syrië beschoten
26-08-2013 15:54 | Buitenland | auteur De Redactie

(Novum/AP) - Het team deskundigen van de Verenigde Naties dat in Syrië berichten over aanvallen met chemische wapens onderzoekt is beschoten door sluipschutters. Dat heeft woordvoerder van de VN Martin Nesirky gezegd. Niemand is gewond geraakt door de beschieting.

Volgens de woordvoerder werd een voertuig van het VN-konvooi meerdere malen doelgericht beschoten. De deskundigen moesten terugkeren om van voertuig te wisselen. Later op de dag gingen ze alsnog naar de wijk waar woensdag naar verluidt een gifgasaanval werd gepleegd.

Mohammed Abdullah, een activist uit een oostelijke voorstad van Damascus, zei dat het VN-team de bescherming geniet van de Islam Brigade. Duizenden strijders van de beweging zouden zich in de voorsteden schuilhouden. De Syrische regering, die de wapenexperts naar eigen zeggen ook beschermt, zei echter dat juist 'terroristen' de VN-deskundigen onder vuur hebben genomen toen die probeerden de wijk Moadamiyeh binnen te gaan, een van de gebieden waar een aanval met chemische wapens zou hebben plaatsgehad.

Activist Wassim al-Ahmad zei dat vijf VN-onderzoekers uiteindelijk bij een geïmproviseerd ziekenhuis arriveerden. Daar liggen ongeveer honderd mensen die symptomen van een gifgasaanval vertonen.

Ongeveer een uur voordat de inspecteurs hun hotel verlieten had er een granaatbeschieting plaats. Sommige granaten kwamen op nog geen zevenhonderd meter van het hotel neer. Drie mensen raakten bij de granaataanval gewond. De minaret van een moskee vlakbij het hotel werd beschadigd door de granaatexplosies.

Vanuit de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat de tijd dringt. "Elk uur telt nu. We kunnen ons geen vertragingen meer veroorloven", aldus Ban. "Ik eis dat alle partijen deze missie door laten gaan zodat we kunnen beginnen met het vaststellen van de feiten. Het team moet in staat zijn om een volledig, grondig en ongehinderd onderzoek te kunnen doen. Ik heb volledig vertrouwen in hun expertise, hun professionalisme en integriteit." Ban waarschuwde dat als de inzet van chemische wapens is bewezen, dit niet ongestraft blijft. Hij noemde het een 'ernstige misdaad tegen de menselijkheid'.

Assad zei in een interview met de Russische krant Izvestia dat militair ingrijpen nooit tot succes kan leiden. "Ze kunnen een oorlog beginnen, maar ze weten niet waarheen die zich uitbreidt of hoe deze zal eindigen", aldus Assad. "Supermachten kunnen oorlogen beginnen, maar geen oorlogen winnen." Gevraagd naar wat de Verenigde Staten te wachten staat als er toch militair wordt ingegrepen, antwoordde Assad dat ze 'hetzelfde tegemoet kunnen zien als in alle oorlogen sinds Vietnam: mislukking'.