Clicky


Verbod op overnachten in voertuigen op openbare weg in Vlaardingen

Verbod op overnachten in voertuigen op openbare weg in Vlaardingen
28-08-2013 13:24 | Overtredingen | auteur De Redactie

VLAARDINGEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om per direct een verbod in te voeren op overnachten in voertuigen op de openbare weg. Met het verbod wil het college de overlast op Vlaardingse bedrijventerreinen van overnachtende vrachtwagenchauffeurs aanpakken. Daarnaast laat het college andere maatregelen om het probleem op te lossen verder uitwerken.

Het verbod om te overnachten in voertuigen en kampeermiddelen op de openbare weg gaat vanaf vrijdag 30 augustus in. Verder wil het college een algeheel parkeerverbod voor vrachtwagens instellen in de bebouwde kom van Vlaardingen in de nachtelijke uren.

Wethouder Ruud van Harten licht toe: "Dit vraagt meer voorbereiding, omdat vrachtwagens van Vlaardingse bedrijven en Vlaardingse vrachtwagenchauffeurs een ontheffing van dit verbod zouden moeten krijgen. Hierover volgt op korte termijn overleg met de ondernemers, net als over de overige ideeën voor maatregelen. Wij willen een pakket van effectieve en samenhangende maatregelen invoeren. Wij willen daarover ook met het Havenbedrijf Rotterdam en met regiogemeenten overleggen."

De overnachtende vrachtwagenchauffeurs zijn chauffeurs die elkaar opzoeken om samen de vrije uren door te brengen. Ze komen voor een groot deel uit Midden- en Oost-Europa. Het afgelopen jaar veroorzaakten vrachtwagenchauffeurs overlast op het terrein rond de Koningin Wilhelmina-haven door bij overnachtingen in hun voertuigen onwenselijk gedrag te vertonen, zoals het achterlaten van afval, het drinken van veel alcohol en wildplassen. In dit gebied werd, na overleg met de daar gevestigde ondernemers, een parkeerverbod voor vrachtwagens ingesteld in de weekenden.

Er zijn in het havengebied drie 'truck parkings' met allerlei faciliteiten waar chauffeurs kunnen overnachten. De kosten bedragen een euro per uur, met een maximum van tien euro. Er is voldoende capaciteit beschikbaar. Vlaardingen wil chauffeurs die moeten overnachten in de regio doorverwijzen naar deze parkeerterreinen.