Clicky


PvdA: geen steun oorlog zonder VN-rapport

PvdA: geen steun oorlog zonder VN-rapport
29-08-2013 16:17 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - De PvdA wil dat het kabinet geen politieke of militaire steun geeft aan een mogelijke inval in Syrië, zolang het VN-onderzoek niet is gepresenteerd in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat zei Tweede Kamerlid Michiel Servaes (PvdA) donderdag tijdens het debat over Syrië met de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).

De regering kan wat hem betreft in geen geval steun verlenen aan eventueel ingrijpen, zolang de feiten 'simpelweg niet voorhanden' zijn. Servaes wil behalve het VN-onderzoek ook andere onderzoeken hebben. Onder meer de Verenigde Staten zeggen al onomstotelijk bewijs te hebben dat president Bashar Assad achter de gifgasaanval zat.

"Ik wil alle informatie op tafel, ook van andere partijen", zei Servaes. "Het gaat om het totaalbeeld en hoe wij zelf deze informatie kunnen bestuderen en valideren." Eerder steun verlenen, noemde hij een 'no go'. Servaes volgt hiermee de lijn van het kabinet, die eerst het VN-onderzoek wil afwachten.

Han ten Broeke (VVD) schaarde zich eveneens achter deze lijn. Hij noemde een eerder ingrijpen 'betreurenswaardig'. "Actie voordat het bewijs is overlegd, gedeeld en gevalideerd zou mijn fractie zeer betreuren." Als er geloofwaardig bewijs is geleverd, sluit Ten Broeke militair ingrijpen niet uit, ook als instemming van de Veiligheidsraad uitblijft. Wie chemische wapens inzet mag daar niet straffeloos mee wegkomen, vindt hij.

Ook Pieter Omtzigt (CDA) liet weten de lijn van het kabinet te steunen om eerst de feiten te laten spreken. Tot die tijd neemt het CDA geen standpunt in over het al dan niet verlenen van politieke steun aan een inval, zei hij. D66 steunt de lijn van het kabinet eveneens.

Joël Voordewind (ChristenUnie) vroeg het kabinet om 'nadrukkelijk' te wachten met het verlenen aan eventuele politieke steun voordat alle onderzoeken zijn gepresenteerd in de Veiligheidsraad. Ook moet 'onomstotelijk' vaststaan wie achter de gifgasaanval zit.

Hetzelfde vroeg Harry van Bommel (SP): hij eiste een 'ondubbelzinnig' antwoord op de vraag of de regering geen politieke of militaire steun zal verlenen zonder dat het onderzoek is besproken in de Veiligheidsraad. Ook eiste hij dat het kabinet in overleg treedt met Turkije over de Nederlandse Patriot-rakketten die daar zijn gestationeerd.

"We moeten per se voorkomen dat Nederland via de Patriots onbedoeld een oorlog met Syrië wordt ingerommeld. Zodra dat dreigt moeten de Patriots worden teruggeroepen." Nederland moet daarover met Turkije 'harde afspraken' maken, aldus de socialist.

De PVV vindt dat Nederland een eventueel militair optreden niet moet steunen. De islamitische wereld is zelf verantwoordelijk voor het opruimen van de 'rotzooi' die zij hebben gecreëerd, zei Raymond de Roon (PVV). Ingrijpen geeft deze landen bovendien aanleiding om de westerse wereld de schuld te geven van de gevolgen, aldus de PVV'er.