Clicky


Coalitiepartijen weigeren openheid begroting

Coalitiepartijen weigeren openheid begroting
03-09-2013 16:54 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - De coalitiepartijen VVD en PvdA vinden het niet nodig dat het kabinet de maatregelen die op Prinsjesdag worden gepresenteerd nu al openbaar maakt. Dat bleek dinsdag in de Tweede Kamer.

SP-leider Emile Roemer herhaalde zijn verzoek aan het kabinet om alle plannen openbaar te maken. Doordat een gedeelte is uitgelekt, kan de oppositie zich geen goed beeld vormen van het geheel en dus ook niet adequaat reageren, redeneerde Roemer. "En als je kunt lekken, kun je ook mailen."

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob wees erop dat ook de coalitiepartijen in de media spreken over plannen die officieel pas op Prinsjesdag openbaar worden. "Een deel van de Kamer heeft dus informatie waar een ander deel nog weken op moet wachten", stelde Slob. Volgens de ChristenUnie-voorman deugt dat niet.

PvdA-leider Diederik Samsom sprak tegen dat de coalitiepartijen zich al uitspreken over informatie die nog niet openbaar is. Volgens Samsom hebben ze alleen gesproken over hun eigen plannen. "Dat heeft niets te maken met de Prinsjesdagstukken. Die komen al sinds mensenheugenis op Prinsjesdag."

Roemer riep het kabinet vorige week ook al op om de stukken per direct openbaar te maken, toen per brief. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) liet toen al weten dat niet van plan te zijn.