Clicky


Fraude met internetbankieren opnieuw fors gedaald

Fraude met internetbankieren opnieuw fors gedaald
04-09-2013 10:18 | Financieel | auteur De Redactie

(Novum) - De schade als gevolg van fraude met internetbankieren is in de eerste helft van dit jaar opnieuw fors afgenomen. Waar het fraudebedrag in de tweede helft van vorig jaar nog uitkwam op tien miljoen euro is dat nu nog slechts 4,2 miljoen, een daling van 58 procent. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag.

Vorig halfjaar daalde het fraudebedrag ook al fors. "Na jaren van soms exponentiële stijging is de trend nu dalend en daar zijn we uiteraard blij mee", aldus NVB-voorman Chris Buijink in een schriftelijke verklaring. "Dit is te danken aan de gezamenlijke inspanningen van banken, politie en justitie en de oplettendheid van klanten."

Ook de schade door skimmen, het kopiëren van de magneetstrip op bankpasjes, is flink afgenomen. Afgelopen halfjaar verloren gedupeerden nog maar 5,9 miljoen euro door skimfraude. Dat is 45 procent minder dan in de laatste twee kwartalen van vorig jaar, toen de schade nog bijna elf miljoen euro was.

Na dit jaar is skimmen vermoedelijk zelfs verleden tijd, zo zei Buijink woensdag in De Telegraaf. "Het nieuwe pinnen, met de chip in plaats van de magneetstrip, is inmiddels op veel plaatsen gemeengoed", aldus de NVB-voorzitter. "Alleen in parkeergarages en bij de nachtservice van benzinestations valt nog een hoop te winnen, maar uiterlijk volgend jaar is skimmen verleden tijd."