Clicky


Der Spiegel: NSA kan alle smartphones aftappen

Der Spiegel: NSA kan alle smartphones aftappen
08-09-2013 19:27 | Buitenland | auteur De Redactie

BERLIJN (Novum/AP) - De Amerikaanse inlichtingendienst NSA is in staat informatie op alle soorten smartphones in te zien. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel zondag op basis van interne NSA-documenten. Het weekblad schrijft niet hoe het aan de documenten kwam, maar het artikel is onder anderen geschreven door Laura Poitras, een Amerikaanse documentairemaakster die in contact staat met klokkenluider Edward Snowden.

Der Spiegel beroept zich op documenten van zowel de NSA als zijn Britse evenknie GCHQ. De inlichtingendiensten beschrijven hierin dat ze teams hebben opgericht om de beveiligingen van iPhones, Blackberry's en Android-toestellen te kraken. De NSA en de GCHQ kunnen onder meer de contacten, gesprekslijsten, sms-berichten, notities en locatiegegevens inzien.

Een deel van een presentatie van de NSA is door Der Spiegel afgedrukt. Op de slides staan beelden uit de film 1984 - gebaseerd op het gelijknamige boek van George Orwell -, wijlen Apple-topman Steve Jobs en blije consumenten met een iPhone. "Wie had in 1984 gedacht (...) dat dit Big Brother zou zijn (...) en de betalende consumenten de zombies zouden zijn", aldus het onderschrift bij de slides.

Volgens Der Spiegel wijzen de documenten er niet op dat de inlichtingendiensten op massale schaal telefoons aftappen. De technieken zouden worden gebruikt om specifieke personen in de gaten te houden.