Clicky


Rijkswaterstaat beloont Esha Infra Solutions met prijs

Rijkswaterstaat beloont Esha Infra Solutions met prijs
09-09-2013 10:21 | Algemeen | auteur De Redactie

Esha Infra Solutions heeft samen met Aannemingsmaatschappij Van Gelder B.V., een prijs gewonnen in de prijsvraag Naadbeschermers van Rijkswaterstaat. De prijs is donderdag 5 september jl. in Den Bosch op de LVO-dag (Levensduur Verlengende Onderhoudsmiddelen voor asfalt) door Rijkswaterstaat uitgereikt aan Ludo van Duuren van Esha Infra Solutions.

De prijsvraag

In asfaltdeklagen, in ZOAB-deklagen in het bijzonder, zijn naden een zwakke schakel. De naadbeschermers zoals die momenteel worden toegepast, hebben als nadeel dat ze gaan ‘glimmen’ wanneer ze nat zijn en zo een ‘spookmarkering’ vormen. Veel van deze naadbeschermers worden bovendien te glad van textuur. Rijkswaterstaat daagde marktpartijen uit om tot een goede oplossing te komen voor dit probleem.

De oplossing van Esha

Esha Infra Solutions bedacht samen met Aannemingsmaatschappij Van Gelder een prima oplossing. Er wordt daarbij op twee vlakken een bitumenpolymeerdispersie (Jointseal PB) aangebracht. Als eerste bij de aansluiting in het verticale vlak, waarbij het nieuwe asfalt tegen het oude wordt aangebracht. En daarna in het horizontale vlak, aan de oppervlakte van de deklaag, zowel op de bestaande als op de nieuwe deklaag, over een totale breedte van 60cm. Rijkswaterstaat verwacht dat de naadbeschermer na het horizontale aanbrengen van Pentack en het afstrooien enkele weken zichtbaar zal zijn. In de eindsituatie is sprake van dezelfde open structuur en hetzelfde steenkorreloppervlak als de rest van het ZOAB oppervlak, waardoor de naadbeschermer naar verwachting vrijwel onzichtbaar zal zijn.

Het juryrapport

Uit de uitslag bleek dat de oplossing van Esha vooral goed scoorde op de punten “Duurzame hechting en levensduur” en “Milieuvriendelijkheid van de toe te passen materialen en processen”. De jury verwacht dat met de Esha-oplossing de benodigde stroefheid wordt behaald omdat de open structuur van ZOAB behouden blijft en na enkele weken de naadbeschermer niet meer zichtbaar zal zijn.

Ludo van Duuren, Directeur Verkoop en Uitvoering bij Esha infra Solutions toont zich verheugd met de prijs. “Het is fantastisch dat Rijkswaterstaat onze ideeën wat betreft duurzaam gebruik van asfalt omarmt. Deze prijs geeft aan dat onze innovatieve aanpak en hoge kennisniveau door onze klanten gewaardeerd worden. We zijn erg verheugd met onze hoge score op de punten duurzaamheid en milieuvriendelijk­heid.”De oplossing van Esha zal op een lopend wegenbouwproject worden gerealiseerd om vervolgens door Rijkswaterstaat te worden getest.

Esha infra Solutions en Van Gelder

Esha Infra Solutions bv is producent van bitumen producten voor de aanleg en onderhoud van asfaltverhardingen. Esha Infra Solutions maakt deel uit van de Icopal Groep, Europa’s toonaan­gevende producent van producten voor de bescherming en afdichting van bouwconstructies. Esha Infra Solutions en Aannemingsmaatschappij Van Gelder B.V. werken al jaren samen op het gebied van productontwikkelingen. De combinatie aannemer - producent, waarin iedereen zijn eigen rol vervult, werkt in de praktijk uitstekend.