Clicky


Obama: potentiële doorbraak in Syrië-crisis

Obama: potentiële doorbraak in Syrië-crisis
10-09-2013 08:43 | Buitenland | auteur De Redactie

(Novum/AP) - De Amerikaanse president Barack Obama ziet in het voorstel om de chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht te stellen als een potentiële doorbraak. Hij is sceptisch dat Syrië hier daadwerkelijk toe over zal gaan en neemt daarom de verklaring uit Damascus 'met een korreltje zout', zei hij maandag in een interview met NBC News. Maar omdat hij liever een diplomatieke oplossing voor de crisis heeft dan overgaat tot militair optreden, ziet hij in het voorstel 'een potentieel positieve ontwikkeling'.

Eerder maandag suggereerde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry dat Syrië een eventuele aanval kon vermijden door zijn chemische arsenaal onder internationaal toezicht te stellen. Rusland legde het voorstel meteen voor aan de Syrische minister van buitenlandse zaken, die liet weten dat Damascus het plan wel ziet zitten.

Het plan heeft ook de steun van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Obama zei tegen News Hour van PBS dat hij het vorige week met de Russische president Vladimir Poetin heeft besproken, toen hij in Sint-Petersburg was voor de economische top van de G20. Obama en Poetin spraken elkaar toen ongeveer twintig minuten.

Ondertussen gaat de Amerikaanse regering door met het bewerken van Congresleden om met een militaire actie tegen Syrië in te stemmen. Obama zei dat de ontwikkelingen van maandag in elk geval voor een deel het resultaat zijn van de 'geloofwaardige mogelijkheid' dat het tot zo'n actie komt. Maar Obama geeft ook toe dat hij mogelijk onvoldoende steun krijgt voor militair optreden.