Clicky


Ibn Ghaldoun moet dicht

Ibn Ghaldoun moet dicht
10-09-2013 17:55 | Binnenland | auteur De Redactie

ROTTERDAM (Novum) - De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam moet dicht. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) heeft besloten de geldkraan per 1 november dicht te draaien na onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs, schrijft hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De ouders zijn van het besluit op de hoogte gebracht.

Bij de school werden eind mei 27 eindexamens uit een kluis gestolen. Daarnaast bleek uit onderzoek van de inspectie dat de onderwijskwaliteit al jaren ondermaats is en dat de school kampt met bestuurlijke en financiële problemen.

Ibn Ghaldoun had vorig jaar een schuldenlast van 4,5 miljoen euro. Eind mei bedroeg de langlopende schuld aan het rijk en de gemeente Rotterdam 2,7 miljoen euro. "Er is nog geen duidelijkheid over de mogelijke daling van leerlingenaantallen als gevolg van de examendiefstal", concludeert de inspectie.

De taalvaardigheid van leraren laat te wensen over en het merendeel van hen werkt onbevoegd. De sociale veiligheid op de school is bij zowel leerlingen als leraren laag en de huisvesting is onder de maat.

Dekker vindt de situatie 'uitermate zorgwekkend'. "De leerlingen verdienen beter onderwijs dan dat ze op dit moment krijgen", schrijft hij. "Gelet op de veelheid van problemen waarmee de schoolleiding wordt geconfronteerd, zie ik geen toekomst meer voor de school." Het schoolbestuur heeft ook aangegeven niet te kunnen garanderen dat binnen afzienbare tijd verbeteringen kunnen worden aangebracht.

Dekker spreekt van een 'zeer uitzonderlijke situatie'. Het sluiten van de school is zowel voor de leerlingen als de ouders een 'ingrijpend besluit', dat zorgt voor onzekerheid, vindt hij. Leerlingen moeten zo snel mogelijk op een nieuwe school hun schoolcarrière voortzetten. De gemeente Rotterdam moet ervoor zorgen dat voor alle leerlingen snel een 'passende plek' in het onderwijs wordt gevonden.