Clicky


Eerste zeecontainer Rozen uit Mombasa goed aangekomen

Eerste zeecontainer Rozen uit Mombasa goed aangekomen
11-09-2013 10:24 | Algemeen | auteur De Redactie

WAGENINGEN - De eerste zeecontainer met rozen is vanuit Mombasa (Kenia) goed aangekomen in Nederland. De eerste pilot van het project GreenCHAINge laat zien dat een CO2 reductie van 87% haalbaar is. Na een lange voorbereiding van rassenselectie, verpakkingskeuze en in kaart brengen van de supply chain is hiermee de eerste pilot van het project GreenCHAINge succesvol afgerond.

Per reefercontainer zijn de bloemen, in een volledig gekoelde supply chain, over zee en land vervoerd met als doel een CO2 reductie van 90% te realiseren en te bewijzen via een proof of concept dat lange duurtransport per boot mogelijk is met behoud van de bloemkwaliteit. De gerealiseerde reductie van 87% staat gelijk aan een besparing van 37.845 KG/CO2. Dit staat gelijk aan 100 vakantieritten, in een nieuwe personenauto, van Amsterdam naar Barcelona en weer terug.

Testen bloemkwaliteit

Op dit moment worden alle bloemen bij Wageningen UR Food& Biobased Research in uitbloeiruimtes getest, zodat de uiteindelijke vaasleven voor de consument vastgesteld kan worden. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt in een tweede pilot later dit jaar. Met deze nieuwe pilot willen we aantonen dat een langere duurtransport per boot ook in een ander seizoen mogelijk is.

De pilot is het resultaat van een unieke samenwerking van Nederlandse handelsbedrijven met lokale kwekers, ondersteund door Wageningen UR Food & Biobased Research, de Vereniging van Groothandelaren in Bloemen en Planten (VGB), Flowerwatch, de Kenian Flower Council (KFC) en Maersk.

Duurzame logistieke combinaties binnen de internationale sierteeltsector stimuleren om CO2 uitstoot te verminderen. Dat is een van de doelen van het project GreenCHAINge waarin veredelaars, telers en groothandelaren, import- en export, samen werken. Binnen het werkpakket import van het project GreenCHAINge worden de mogelijkheden verkend voor het transport van rozen per schip vanuit Mombasa (Kenia) naar Europa. Met 120.000 ton export per jaar is voor de Keniaanse-Nederlandse sierteeltsector zeevracht een zeer kansrijk transportalternatief voor de toenemende vraag naar duurzaam transport en stijgende luchtvrachtkosten.

Bij het gebruik van alternatieve transportopties is het garanderen van de kwaliteit c.q. het vaasleven van de producten zoals de consument die verwacht essentieel. Op basis van een goede startkwaliteit, rassenkeuze bij de producent en met geconditioneerd transport wordt met de kennis van Wageningen Food & Biobased Research en andere partijen de bloemkwaliteit en microklimaat voortdurend bewaakt om voldoende vaasleven bij de consument te kunnen garanderen.

 

Het project wordt gesubsidieerd door het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, Topsector Tuinbouw en Productschap Tuinbouw.