Clicky


Nieuw akkoord voor helft cao's

Nieuw akkoord voor helft cao's
11-09-2013 16:50 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Over de helft van de cao's die dit jaar aflopen is een nieuw akkoord gesloten. Dat meldt werkgeversorganisatie AWVN woensdag op basis van eigen cijfers. De meeste akkoorden kennen een loonstijging van twee procent. Op de tweede plek volgt de nullijn.

Van de zestig cao's waarin een loonstijging van twee procent is afgesproken, komen er vijftig uit de industriesector. De nullijn wordt in 33 akkoorden aangehouden, waarvan er 26 uit de dienstensector komen.

Ook de loonstijgingen boven de twee procent komen voornamelijk op het conto van de industrie. De stijgingen tussen de een en twee procent zijn eveneens vooral daar te vinden. Cao's met een loonstijging tussen de nul en een procent bevinden zich weer vaker in de dienstensector.

Het onderscheid valt volgens AWVN te verklaren door het verschil in oriëntatie van beide sectoren. De industrie richt zich op de exportmarkt, die al weer aantrekt. De dienstensector richt zich daarentegen op de binnenlandse markt, waar nog steeds veel wordt bezuinigd.