Clicky


Vakbonden Polen zetten regering onder druk

Vakbonden Polen zetten regering onder druk
11-09-2013 17:08 | Buitenland | auteur De Redactie

WARSCHAU (Novum/AP) - Duizenden vakbondsleden zijn woensdag in de Poolse hoofdstad Warschau de straat opgegaan om te protesteren tegen het arbeidsbeleid van de regering. Zij verzetten zich tegen plannen het pensioenstelsel te hervormen en eisen een hoger salaris.

Met het luiden van sirenes en het blazen op fluitjes gaven de naar schatting tienduizend vakbondsleden het startsein voor vier dagen van protest in Warschau. Aan de protestactie nemen verscheidene vakbonden deel, waaronder Solidariteit en OPZZ, de grootste vakbond van het land. Op de laatste protestdag, zaterdag, worden honderdduizend betogers verwacht.

De bonden eisen dat de regering van premier Donald Tusk in de Poolse industrie investeert. Sinds de economische neergang van vorig jaar worden steeds meer arbeiders ontslagen. Ze eisen daarom baanzekerheid en contracten waarin ziektekosten en pensioenafdrachten worden gewaarborgd. Verder willen zij dat de pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar weer wordt verlaagd naar 60 jaar voor vrouwen en 65 jaar voor mannen.

Het werkloosheidscijfer in Polen ligt momenteel op dertien procent en veel bedrijven bieden nieuwe werknemers alleen tijdelijke contracten aan, zonder sociale zekerheid.