Clicky


Mansveld doet niets aan duurder treinkaartje

Mansveld doet niets aan duurder treinkaartje
12-09-2013 13:11 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) heeft er geen problemen mee dat de NS de prijs van het treinkaartje komend jaar fors verhoogt. Dat vloeit voort uit eerder gemaakte afspraken, zei de bewindsvrouw donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Verschillende partijen maakten zich boos over de prijsverhoging van zo'n 3,4 procent. Zo vroeg Sander de Rouwe (CDA) of de NS niet eerst kan snijden in het eigen vlees, voordat de rekening wordt neergelegd bij de reiziger. Ook Farshad Bashir (SP) noemde de prijsstijging 'heel fors' en vroeg of de bewindsvrouw geen andere maatregelen kan treffen om te voorkomen dat het kaartje duurder wordt.

Mansveld is dat niet van plan. Zij wees erop dat de prijsverhoging voortkomt uit afspraken die zijn gemaakt met de NS. Een van de redenen voor de prijsstijging is de hogere gebruiksvergoeding die de NS moet gaan betalen voor het gebruik van het spoor. In de concessie is vastgelegd dat het spoorbedrijf dit mag doorberekenen aan de klant. Dat is 'staand beleid', aldus de staatssecretaris.

"Ik vind dat we elkaar aan de afspraken moeten houden", zei Mansveld. "Ik ben het ermee eens dat een verhoging niet leuk is in tijden van recessie, maar er zijn afspraken gemaakt."

De Rouwe liet zich hier niet door overtuigen. Hij noemde het 'onacceptabel' dat de NS 'alle ruimte krijgt' om de rekening bij de reiziger te leggen en dat niet eens wordt overwogen om eerst zelf te bezuinigen. "Deze staatssecretaris staat erbij en kijkt ernaar." Dit kwam De Rouwe weer op forse kritiek te staan van PvdA'er Duco Hoogland. De Rouwe huilt krokodillentranen, zei hij, omdat het CDA in de regering zat toen de gebruiksvergoeding werd verhoogd.

Hoogland zelf is akkoord met de voorgenomen prijsstijging. "Deze bezuiniging hebben wij niet kunnen terugdraaien", zei hij over de gebruiksvergoeding. "Ik ga er nu niet voorliggen."

In tweede termijn liet ook regeringspartij VVD weten dat de NS moet kijken of niet efficiënter kan worden gewerkt, om zo een tariefsverhoging te voorkomen. "Ook mijn partij vindt niet dat je zomaar alles kunt doorschuiven naar de reiziger", zei Betty de Boer. Zij riep Mansveld op om het gesprek daarover aan te gaan met het spoorbedrijf.

Mansveld antwoordde daarop dat de NS al is opgedragen efficiënter te werken. De gebruiksvergoeding is daar bovenop gekomen. Verder wil zij eerst een advies afwachten van consumentenorganisaties over de voorgenomen tariefstijging. Pas daarna mag de NS de prijzen definitief verhogen.