Clicky


Ontslag werknemers zorgt voor stijging zzp'ers

Ontslag werknemers zorgt voor stijging zzp'ers
12-09-2013 16:11 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Het aantal mensen dat in de eerste helft van dit jaar als zelfstandige aan de slag is gegaan, ligt anderhalf procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het economisch bureau van ING donderdag. De stijging wordt met name veroorzaakt door werknemers die na hun ontslag geen baan meer in loondienst kunnen vinden.

Deze werknemers beginnen vaak gedwongen als zzp'er, stellen de onderzoekers van de bank. Zij zouden feitelijk geen andere keuze hebben. Bovendien is er een aantal beroepen, zoals in de bouw, waarin het bijna alleen nog maar mogelijk is om als zelfstandige aan de slag te gaan.

ING verwacht dat het merendeel van deze starters het ondernemerschap de rug toekeert zodra de economie aantrekt en de werkloosheid daalt.

Het aantal nieuwe zzp'ers lag in het eerste halfjaar rond de 69 duizend. De meeste starters, bijna dertig procent, gingen aan de slag in de zakelijke dienstverlening. Ook in de detailhandel en de bouw begonnen in het eerste halfjaar veel zzp'ers.

Ondanks de lichte stijging van het aantal starters in de eerste zes maanden blijft de verwachting van ING dat het totaal aantal starters dit jaar rond de 1221 duizend zal liggen. Dat is vergelijkbaar met 2012.