Clicky


'Treinpersoneel beklaagt zich over vieze treinen'

'Treinpersoneel beklaagt zich over vieze treinen'
13-09-2013 09:36 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum/AP) - NS-personeel, schoonmakers en de vakbeweging luiden de noodklok over steeds viezere treinen. Dat meldt het AD vrijdag. Personeel beklaagt zich over sterk vervuilde wagons en een ondraaglijke stank, blijkt uit e-mails in het bezit van de krant. Door bezuinigingen bij het ingehuurde schoonmaakbedrijf zou de werkdruk voor schoonmakers te hoog zijn.

Reizigers klagen over afval in de wagons en smerige wc's en zouden voor hun gezondheid vrezen. Ook wordt geklaagd over smerige zittingen en plukken haar. NS-medewerkers zouden vooral vrezen dat conducteurs en ander treinpersoneel onder vuur komen te liggen van boze reizigers.

De NS zegt zich niet te herkennen in het bericht. Bijna zestig procent van de reizigers geeft het bedrijf een rapportcijfer 7 of hoger voor de 'reinheid' van treinen, laat een woordvoerder in een reactie weten. Op meldingen over viezigheid volgt volgens de NS in 95 procent van de gevallen binnen twee uur actie.

"Er zijn niet meer klachten geregistreerd van NS-personeel. Wel worden klachten sinds enkele weken anders geregistreerd. Zo kunnen bijvoorbeeld excessen worden gemeld", legt de zegsman uit.

De problemen met de treinschoonmaak zouden vorig voorjaar zijn ontstaan, melden verschillende partijen aan de krant. NS-dochter Nedtrain sloot toen een deal voor de schoonmaak met Hago Rail Services. Dat bedrijf zou kampen met een extreem hoge werkdruk, aldus een bestuurder van FNV Bondgenoten in het AD.

Een woordvoerder van Hago Rail Services laat weten te voldoen aan de kwaliteitsnormen van Nedtrain. Wel erkent de zegsvrouw dat onder personeel onrust is ontstaan na een nieuwe, meer zelfstandige werkwijze die in mei is geïntroduceerd. Het personeel zou slechts tijd nodig hebben daaraan te wennen, aldus de woordvoerder.