Clicky

Heerenveen wint spectaculaire noordelijke derby

15-09-2013 17:57 | Sport | auteur De Redactie

(Novum) - Sc Heerenveen heeft zondag de derby van het noorden gewonnen. De ploeg van trainer Marco van Basten was in een spektakelstuk FC Groningen met 4-2 de baas. Groningen sloot de wedstrijd na twee rode kaarten af met negen man, bij de thuisploeg bleven er tien spelers over.

Groningen zag al na tien minuten de eerste man uit het veld gestuurd worden. Timo Letschert werd bestraft voor een tackle met gestrekt been. Toch kwamen de bezoekers na een halfuur op voorsprong. Mitchell Dijks vloerde een doorgebroken speler, kreeg direct rood, en zag Nick van der Velden met een 'Panenka' de strafschop benutten.

Aan het begin van de tweede helft volgden de doelpunten elkaar in hoog tempo op. Invaller Yanic Wildschut (52e) en Kenny Otigba (55e) bogen de achterstand van Heerenveen om in een 2-1 voorsprong, maar Johan Kappelhof (56e) maakte bijna direct daarna gelijk.

Alfred Finnbogason drukte in de laatste twintig minuten zijn stempel op de wedstrijd. De topscorer van de Eredivisie zette Heerenveen in de 72e minuut uit een penalty op voorsprong. Vlak voor tijd, toen Groningen door een tweede gele kaart voor Tjaronn Chery nog maar met negen man speelde, maakte de IJslander er ook nog 4-2 van.

Heerenveen stijgt door de overwinning naar de derde plaats, achter PEC Zwolle en PSV. Groningen staat als nummer negen nog net in het linkerrijtje.