Clicky


Prinsjesdag opnieuw in teken van bezuinigingen

Prinsjesdag opnieuw in teken van bezuinigingen
17-09-2013 09:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Het kabinet komt dinsdag op Prinsjesdag alweer met een sombere boodschap. Opnieuw wordt er bezuinigd, en weer gaan vrijwel alle Nederlanders dat voelen in de portemonnee. Toch moet nog blijken of het voor Brussel allemaal voldoende is.

Behalve voor koning Willem-Alexander is het dinsdag ook voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de eerste Prinsjesdag. In het geitenleren koffertje dat hij traditiegetrouw om 15.00 uur aanbiedt aan de voorzitter van de Tweede Kamer, zit een Miljoenennota met daarin zes miljard aan bezuinigingen.

Veel van de bezuinigingsmaatregelen zijn de afgelopen tijd al uitgelekt. De economische gevolgen zijn al in detail bekend. De economie trekt volgend jaar weer iets aan, maar minder dan zonder de extra bezuinigingen het geval was geweest. De koopkracht gaat dit jaar met 1,25 procent achteruit, en volgend jaar met nog eens 0,5 procent. Het aantal werklozen blijft intussen oplopen.

Het bezuinigingsbedrag van zes miljard is gebaseerd op de aanbevelingen van eurocommissaris Olli Rehn. Die zei eerder dit jaar dat Nederland ten minste zes miljard euro moet bezuinigen. Ook moet het begrotingstekort worden teruggedrongen, liefst tot 2,8 procent, zei Rehn.

De wil van Rehn is wet voor het kabinet, omdat de Europese Commissie vanaf dit jaar meer te zeggen heeft over de begroting van EU-lidstaten. In oktober moet het kabinet de begroting ter beoordeling opsturen naar Brussel. De commissie kan vervolgens aanpassingen eisen, bijvoorbeeld als het tekort niet voldoende wordt teruggebracht.

Of Brussel tevreden zal zijn over de Nederlandse begroting, staat nog te bezien. De zes miljard die Rehn noemde, is weliswaar leidend geweest bij het opstellen van de begroting, maar tegelijkertijd komt het tekort uit op 3,2 procent dit jaar en 3,3 procent volgend jaar - boven de 2,8 procent die Rehn noemde en ook boven de Europese norm van drie procent.

De commissie moet dit najaar duidelijk maken of de Nederlandse inspanningen voldoende zijn. Als dat niet het geval is, dreigt in het ergste geval een boete. Dijsselbloem, behalve minister ook voorzitter van het overleg van de landen die de euro als munt hebben, is er veel aan gelegen het zover niet te laten komen.

Een greep uit de tot nu toe bekend geworden maatregelen:

- De AOW wordt vanaf 2015 verlaagd. - De kinderbijslag wordt voor veel gezinnen verlaagd. - De belastingschijven worden niet aangepast aan de inflatie. - De algemene heffingskorting wordt inkomensafhankelijk. - De accijns op bier, wijn en andere alcoholische dranken gaat omhoog. - De accijns op diesel gaat met drie cent omhoog, die op lpg met zeven cent. - De vrijstelling van wegenbelasting voor oldtimers verdwijnt. - Het kabinet koopt de JSF. Voor ruim vier miljard worden zo'n 35 toestellen besteld. - Ontslagvergoedingen mogen niet meer in stamrecht-bv's worden ondergebracht. Mensen die al een ontslagvergoeding in zo'n bv hebben zitten, kunnen die tegen een laag tarief laten uitbetalen. Dat moet de economie stimuleren. - Ouders krijgen de mogelijkheid tot honderdduizend euro belastingvrij aan hun kinderen te schenken, als die het geld gebruiken voor de koop van een huis. - De nullijn voor ambtenaren wordt verlengd, maar de nullijn voor zorg en onderwijs wordt versoepeld. - De laagste inkomens krijgen volgend jaar een eenmalige tegemoetkoming van honderd euro.