Clicky


CNV: 'Werk en koopkracht worden de twee thema’s voor 2014'

CNV: 'Werk en koopkracht worden de twee thema’s voor 2014'
17-09-2013 17:10 | Algemeen | auteur De Redactie

UTRECHT - "Het CNV zet alles-op-alles voor behoud van werkgelegenheid en koopkracht", aldus CNV voorzitter Jaap Smit. "Deze nieuwe bezuinigingen gaan voor velen te ver", zegt Smit. "Werk biedt mensen zekerheid en vertrouwen. Behoud van koopkracht draagt bij aan economische herstel."

"De plannen van het kabinet om het voor partijen aantrekkelijker te maken om spaargeld of pensioengeld in te zetten in de Nederlandse economie vind ik goed", aldus Smit. "Dat geldt ook voor de mogelijkheid om geld te schenken voor het aanschaffen of opknappen van  een huis. Dat kan het prille herstel van de woningmarkt een zetje geven en een bijdrage leveren de kaalslag in de bouwsector te stoppen. Ik hoop dat pensioenfondsen verleid worden nog meer te investeren in Nederland. Investeringen leveren banen op."

Eerlijke verdeling

"Aan de andere kant zie ik ook lastenverzwaringen en bezuinigingen die nu als hervormingen worden verkocht. Het niet indexeren van de belastingschijven, het afbouwen van de algemene heffingskorting zijn tegenvallers voor de koopkracht van werknemers", vervolgt Smit, "als er gekozen wordt voor bezuinigingen moet je de lasten eerlijk verdelen en niet evenredig veel op de schouders van werknemers met een middeninkomen leggen. Ook werkgevers mogen aan die eerlijke verdeling hun steentje bijdragen door bijvoorbeeld koopkrachttegenvallers via het salaris te compenseren."

Loon

Smit: "Het is goed dat het kabinet de ruimte laat aan cao-partijen in de zorg, het onderwijs en bij de overheid om te zoeken naar ruimte voor een loonsverhoging. Loon hoort op de cao-tafel van werkgevers en werknemers, een centraal afgekondigde nullijn past niet bij de manier waarop we in de Nederlandse polder met elkaar omgaan."

Zelfstandigen

"De aangekondigde bezuiniging op de zelfstandigenaftrek raakt de groep vogelvrije mensen die hun baan hebben verloren en tegen veel minder bescherming, minder salaris en met meer risico hetzelfde werk doen. Deze groep moet ook nog eens concurreren met allerlei mensen uit Oost-Europese landen die hier hun werk komen doen", zegt Smit. "Voor hen moeten we wat doen. Het liefst zie ik die mensen gewoon weer in vaste dienst."

Hervormingen 

"We leven in een tijd waarin we niet ontkomen aan noodzakelijke hervormingen. Dat kan niet anders, dat begrijpt iedereen. En deze hervormingen kunnen banen kosten. Het is echter aan ons ervoor te zorgen dat in die sectoren waar de banen verdwijnen er nieuwe werkgelegenheid wordt gecreëerd, zodat deze mensen van-werk-naar-werk worden bemiddeld. Er zijn voldoende plannen, maar we vergeten de tijd te nemen ze zorgvuldig te implementeren. Dat moet nu eerst gebeuren, te starten bij het sociaal akkoord."