Clicky


CNV wil 1,5 tot 3,5 procent meer loon

CNV wil 1,5 tot 3,5 procent meer loon
19-09-2013 09:05 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM(Novum) - CNV wil voor volgend jaar een loonsverhoging van 1,5 tot 3,5 procent, afhankelijk van de sector. Dat zei Maurice Limmen, vicevoorzitter van de vakbond, donderdag op Radio 1. "In de sectoren waar het slecht gaat, houden we daar rekening mee", aldus Limmen. "Maar daar waar het goed gaat willen we ook eindelijk eens meeprofiteren."

"Veel werknemers hebben al jaren hun koopkracht zien afnemen", aldus Limmen in een verdere toelichting op het standpunt van het CNV. "Vooral in de publieke sector zijn werknemers hier de dupe van, door een jarenlange nullijn. Deze jarenlange periode kan ten einde komen door de ruimte die het kabinet heeft geboden. Die ruimte zullen we benutten."

Eerder deze week kwam de FNV met een looneis van maximaal drie procent. De grootste vakcentrale van Nederland wil de looneis overigens liever nivellerend inzetten 'door te kiezen voor centen in plaats van procenten'. "Als iedereen er bijvoorbeeld driehonderd euro bij krijgt, is de loonsverhoging voor mensen met weinig loon percentueel hoger", aldus de FNV.

VNO-NCW noemde die looneis 'onverantwoord' en kan zich nu ook niet vinden in de eisen van het CNV. "Wij vinden dit gewoon te hoog", aldus een zegsman van de werkgevers. "Nederland verkeert op dit moment in een recessie. We zien nu weer een licht herstel. Dat moet je niet dan doorkruisen met dergelijke looneisen."

Naast een hoger loon wil het CNV zo veel mogelijk mensen aan het werk houden. "Het sociaal akkoord biedt kansen aan werkgevers en werknemers om werkloosheid waar mogelijk te voorkomen of te beperken", zo schrijft de bond. Daarbij gaat het niet alleen om mensen die werkloos zijn aan een baan helpen, maar ook om jongeren de kans te bieden om werkervaring op te doen, licht het CNV toe.