Clicky


Bond wil er 675 kilometer snelfietsroutes bij

Bond wil er 675 kilometer snelfietsroutes bij
20-09-2013 18:51 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - De Fietsersbond wil dat Nederland er in 2025 675 kilometer aan snelfietsroutes bij heeft. De bond hoopt dat daardoor meer mensen op de fiets naar hun werk gaan en het minder druk wordt op de snelwegen. Dat staat in een plan dat dinsdag wordt aangeboden aan minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD).

Snelfietsroutes moeten woon- en werklocaties beter met elkaar verbinden. De routes zijn vijftien tot twintig kilometer lang. Er zijn al achttien snelfietsroutes en aan nog eens zeven wordt gewerkt. Door de route van Leiden naar Den Haag die in mei werd geopend gaan een kwart meer mensen op de fiets naar hun werk, blijkt volgens de Fietsersbond uit onderzoek.

De Fietsersbond maakt zich sinds 2010 hard voor snelfietsroutes door met wegbeheerders te bekijken hoe fietsers sneller van A naar B kunnen. In het nieuwe plan staat een 'landelijk dekkend netwerk' beschreven, waarvan de kosten zijn geraamd op zevenhonderd miljoen euro. Gelderland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Utrecht hebben volgens de bond toegezegde de eerste tweehonderd kilometer te willen laten aanleggen.