Clicky


Fred de Graaf waarnemend burgemeester Bronckhorst

Fred de Graaf waarnemend burgemeester Bronckhorst
26-09-2013 13:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

(Novum) - De in juni opgestapte Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf (VVD) wordt waarnemend burgemeester in Bronckhorst. Dat heeft de Gelderse commissaris van de koning Clemens Cornielje woensdagavond besloten, meldt de gemeente.

De Graaf moet Henk Aalderink vanaf volgende week tijdelijk vervangen. In zijn lever zijn aandoeningen geconstateerd waarvoor hij moet worden behandeld in een ziekenhuis. Hij kan zich hierdoor niet op zijn werk richten, aldus de gemeente. Wanneer hij terugkomt, hangt af van hoe hij op de behandeling reageert.

Na de inhuldiging van koning Willem-Alexander in april kwam de 63-jarige De Graaf in opspraak omdat hij als voorzitter van de Eerste Kamer PVV-leider Geert Wilders uit de commissie zou hebben geweerd. De Graaf ontkende, maar trad toch af als senaatsvoorzitter.

Aalderink kwam vorig jaar in het nieuws omdat hij tijdens de dodenherdenking in Vorden, wat onder Bronckhorst valt, langs graven van een aantal gesneuvelde Duitsers wilde lopen. Dat werd door de rechtbank in Zutphen vlak voor de herdenking verboden, waardoor het toen niet gebeurde. In februari bepaalde het hof in Arnhem dat de rechtbank het herdenken van Duitsers niet had mogen verbieden. De gemeente besloot toen een afvaardiging te sturen, maar zag hiervan af toen een tegendemonstratie werd aangekondigd.