Clicky


Bevoorrading in Breda wordt 'groener'

Bevoorrading in Breda wordt 'groener'
26-09-2013 16:02 | Klimaat | auteur De Redactie

BREDA - In Breda start een pilot ‘stedelijke distributie’ om te toetsen of de bevoorrading van winkels en horeca in Breda milieuvriendelijker kan. Het bundelen van vracht dient het grootste resultaat op te leveren. Daarnaast wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van ‘groen’ vervoer, variërend van auto’s op aardgas (en op termijn ook elektrische auto’s) tot fietskoeriers. Gemeente Breda wil hiermee de aantrekkelijkheid en de leefbaarheid van de binnenstad  vergroten en een bijdrage leveren aan minder uitstoot van CO2. De pilot richt zich op winkeliers, horeca, bewoners, leveranciers, vervoerders en de Gemeente Breda, duurt 15 maanden en wordt uitgevoerd in samenwerking met Green City Distribution.

Selçuk Akinci, wethouder Mobiliteit en Duurzaamheid: ”Nu nog rijdt elke leverancier met zijn eigen bestelbus of vrachtwagen de stad in. Op bepaalde momenten levert dat chaotische taferelen op in de binnenstad. Door zoveel mogelijk goederenvervoer te bundelen, kunnen we het aantal vervoersbewegingen van en naar de binnenstad fors terugdringen. Daarmee verbeteren we de veiligheid, de leefbaarheid en de luchtkwaliteit in de stad en helpt het ook om de CO2-uitsloot in de stad te verminderen. En bovenal is het voor de winkeliers nog financieel interessant ook.”

Bundeling van goederen voor milieuvriendelijk vervoer

Tijdens de pilot worden de goederen aangeleverd bij een distributiecentrum buiten de binnenstad. Vervolgens worden ze zoveel mogelijk gebundeld en naar hun eindbestemming in de stad gebracht met schone voertuigen en fietskoeriers. Ook verzendservices voor (web)winkeliers worden aangeboden. Daarbij worden lokale pakketten milieuvriendelijk opgehaald en via hetzelfde distributiecentrum met landelijke vervoerders verder getransporteerd. De gemeente onderzoekt in de pilot of ook zij goederen kan laten bezorgen via het distributiecentrum. Net als bij de winkeliers geldt hierbij de voorwaarde dat dit een economisch aantrekkelijk alternatief moet zijn.

Een aantal winkeliers is inmiddels gesprekspartner in de pilot voor het ontwikkelen van diensten. Zij vervullen een ambassadeursrol in de stad. Met de pilot wil Green City laten zien dat ‘gebundeld’, ‘emissiearm’ en ‘economisch voordeel’ succesvol samen kunnen gaan. Met een groenere, veiligere en prettigere stad als resultaat waar alle partijen en de inwoners van kunnen profiteren.

Samenwerking op maat

Partner van Green City in de pilot is Istia Online, die de ontwikkeling van een IT-platform voor haar rekening neemt. Beide organisaties zijn afkomstig van Dinalog. Voor het vervoer in de stad zorgt een aantal plaatselijke bedrijven.

Peter Kole, directeur van Green City, zet in op samen slimmer succesvol: “Het is het mooist als je door nieuwe verbindingen tot stand te brengen slim gebruik kunt maken van bedrijven die hun sporen al verdiend hebben”.

Met de gemeente en diverse ondernemers zijn contacten gelegd om diensten zo goed mogelijk op maat te kunnen leveren.