Boete voor luchtvaartmaatschappijen die passagiersrechten niet naleven
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat een bestuurlijke boete opleggen als een luchtvaartmaatschappij de compensatieregels bij vertragingen of annulering van een vlucht niet naleeft. Om dit mogelijk te maken is het Handhavingskader en de beleidsregel passagiersrechten in de luchtvaart aangepast. In dit handhavingskader wordt beschreven hoe de ILT de Europese Verordening met betrekking tot de passagiersrechten in de luchtvaart handhaaft. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft het aangepaste handhavingskader op 26 september 2013 aangeboden aan de Tweede Kamer.
De naleving van de Verordening is in Nederland sterk verbeterd sinds het Europese Hof van Justitie op 23 oktober 2012 zijn eerdere ‘Sturgeon-uitspraak’ van 19 november 2009 bevestigde over compensatie bij vertraging. Deze uitspraak houdt in dat passagiers recht hebben op compensatie bij een vertraging van meer dan drie uur bij aankomst. Er is geen recht op compensatie als de luchtvaartmaatschappij kan aantonen dat de langdurige vertraging het gevolg is van buitengewone omstandigheden.
De luchtvaartmaatschappijen hebben nu voldoende duidelijkheid over de compensatieverplichting. Hiermee is een onderscheid tussen herstelbare en niet-herstelbare overtredingen en de verschillende manier van sanctionering in de vorm van danwel een last onder dwangsom of een boete niet meer passend
De inspectie zet voortaan als sanctie de bestuurlijke boete in bij alle overtreding van de Verordening. Uitgekeerde boetes worden gepubliceerd op de website van de ILT. Dit nieuwe sanctiebeleid is slagvaardiger, sneller, eenvoudiger en duidelijker voor zowel passagiers, luchtvaartmaatschappijen als inspectie en laat voldoende ruimte over aan de passagier om zo nodig zelf actie te ondernemen tegen de luchtvaartmaatschappij bij wie hij een ticket heeft gekocht.
De hoogte van de boetes is vastgelegd in de boetecatalogus die onderdeel is van de gewijzigde beleidsregel. De boete voor het niet uitbetalen van het compensatiebedrag bij vertraging of annulering is gerelateerd aan het voordeel dat de luchtvaartmaatschappij heeft bij de overtreding. Hierbij is de boete minimaal het dubbele van het niet terugbetaalde compensatiebedrag tot een maximum van 1200 euro. Het nieuwe sanctiebeleid van de ILT gaat in zodra de gewijzigde beleidsregel in de Staatscourant is gepubliceerd.