Clicky


Overheidstekort ruimschoots onder Europese norm

Overheidstekort ruimschoots onder Europese norm
27-09-2013 11:07 | Financieel | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Als de Europese Commissie bij de beoordeling van de overheidsfinanciën zou rekenen met het begrotingstekort van eind juni, zou Nederland aan de eisen voldoen. Het begrotingstekort kwam namelijk uit op tweeënhalf procent, ruim onder de Brusselse eis van drie procent. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Eind 2012 kwam het Nederlandse tekort nog op 4,1 procent van het bruto binnenlands product. Het saldo van eind 2013, dat bepalend is voor de Europese Commissie, komt naar verwachting van het Centraal Planbureau uit op 3,2 procent.

Het overheidstekort kwam aan het eind van het eerste halfjaar uit op 2,5 miljard euro. In het eerste kwartaal boekte de Nederlandse staat zelfs een overschot van 4,5 miljard euro. Dat kwam grotendeels door de eenmalige baten uit de verkoop van de 4G-frequenties. In het tweede kwartaal werd zeven miljard meer uitgegeven dan ontvangen. Dat kwam vooral door hogere uitkeringen.

In het eerste halfjaar bleven de overheidsinkomsten toenemen. De premie-inkomsten voor sociale voorzieningen stegen sterk, en ook de inkomsten uit aardgas en dividenden zorgden voor een plus. De uitgaven van de overheid stagneren al sinds 2010.

De overheidsschuld van Nederland was eind juni 442 miljard euro oftewel 73,9 procent van het bbp. De Europese norm hiervoor is zestig procent, maar in tegenstelling tot een te hoog tekort is voor een te hoge schuld geen sanctie op te leggen.

De schuld nam het afgelopen halfjaar toe met vijftien miljard euro. Naast het tekort van 2,5 miljard euro kwam dat door hogere financiële activa, zoals deposito's, verstrekte leningen en deelnemingen. De deelnemingen namen toe door de stortingen in het nieuwe permanente noodfonds ESM en de Europese Investeringsbank.