Clicky


25 duizend bedrijven vroegen loonoffer

25 duizend bedrijven vroegen loonoffer
30-09-2013 09:39 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Ongeveer 25 duizend bedrijven in Nederland hebben afgelopen jaar aan hun personeel gevraagd een salarisverlaging te accepteren. Dat komt overeen met vier procent van het aantal bedrijven. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau Berenschot en salarisverwerker ADP.

In de bouwsector werd het vaakst een loonoffer gevraagd. Zeventien procent van de bouwbedrijven vroeg om een salarisverlaging. Ook in de advisering en het vervoer vroegen bedrijven vaker dan gemiddeld hun personeel om loon in te leveren.

De onderzoekers noemen het opvallend dat ook veel werknemers die onder een cao vallen is gevraagd loon in te leveren. In veel cao's is opgenomen dat een loonoffer verboden is.

Naast salarisverlaging wordt veel werknemers gevraagd een stapje terug te doen op de functieladder. Meer dan een kwart van de duizend ondervraagde organisaties paste 'demotie' toe. Vijftien procent van de organisaties onderzoekt de mogelijkheden hiertoe.

De derde mogelijke maatregel om de kosten te drukken is het versoberen van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo is het aantal organisaties met een reiskostenvergoeding met drie procentpunt afgenomen tot 93 procent. Het aantal bedrijven dat opleidingskosten vergoedde, liep terug van 89 naar 81 procent. Het aantal bedrijven met een pensioenregeling liep terug van 88 naar 84 procent.

Het aantal reorganisaties is afgelopen jaar toegenomen. Ongeveer twee derde van de ondervraagde hr-afdelingen had te kampen met een reorganisatie, acht procentpunt meer dan een jaar eerder. Bij grote bedrijven was bij een op de vijf zelfs sprake van een reorganisatie.