Clicky


Geen verplichte winterbanden in België

Geen verplichte winterbanden in België
01-10-2013 11:16 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL - Het BIVV heeft een onderzoek uitgevoerd waarvan de belangrijkste doelstelling was om na te gaan of het denkbaar is winterbanden bij winterweer te verplichten in België, naar het voorbeeld van de regeling in onder andere Duitsland en Luxemburg.

De studie van het BIVV toont aan dat winterbanden ontegensprekelijk van het grootste nut zijn bij extreem winterweer. Als er sneeuw op de weg ligt, zijn winterbanden duidelijk beter geschikt dan gewone banden, zowel wat betreft de verkeersveiligheid als de mobiliteit.

Men kan uit de studie van het BIVV echter ook afleiden dat de montage van winterbanden slechts een beperkte impact zal hebben op het aantal letselongevallen, aangezien de meeste letselongevallen zich op een droog wegdek voordoen. Ongevallen op een besneeuwd wegdek, kunnen overigens ook niet enkel aan de banden toegeschreven worden. Het BIVV merkt op dat bij ijzel geen enkele band efficiënt is.

Uit de studie blijkt ook dat winterbanden geen oplossing bieden voor het probleem van geblokkeerde vrachtwagens of vrachtwagens in schaarstand.

Rekening houdend met al deze factoren heeft men besloten om het gebruik van winterbanden niet te verplichten. Er komt echter wel een campagne die onderstreept hoe belangrijk het is dat voertuigen, en in het bijzonder de banden eronder, in goede staat verkeren, op het goede moment.

Het is vooral essentieel dat de bestuurder zijn rijgedrag aan de weersomstandigheden aanpast, ongeacht het bandentype. Om het ongevalsrisico te beperken, dienen bestuurders bij winterse omstandigheden hun snelheid te verminderen en de veiligheidsafstand tussen henzelf en hun voorligger te vergroten, ongeacht of ze al dan niet winterbanden gebruiken. In geen geval mag het gebruik van winterbanden bestuurders ertoe brengen om meer risico’s te nemen. Een ieder moet in alle weersomstandigheden verantwoord rijgedrag aan de dag leggen.