Clicky


Volkert van der G. mag op proefverlof

Volkert van der G. mag op proefverlof
02-10-2013 10:16 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, mag op proefverlof. Dat heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) geoordeeld in het beroep dat Van der G. had aangespannen over zijn verlof. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet een nieuwe beslissing nemen, zo bepaalde de raad.

Teeven zei eerder nog dat Van der G. niet op proefverlof mocht en dat hij niet vervroegd vrij zou komen als dat maatschappelijke onrust zou veroorzaken. Ook premier Mark Rutte (VVD) zei vorig jaar dat hij nooit zou toestaan dat Van der G. proefverlof zou krijgen.

De beroepscommissie van de RSJ is echter van oordeel dat het verlenen van verlof de voorkeur heeft boven de mogelijke maatschappelijke onrust en de risico's die daar eventueel mee gepaard gaan. Proefverlof is het middel bij uitstek om Van der G. voor te bereiden op zijn terugkeer in de samenleving, zo oordeelt de raad.

De 44-jarige Van der G. zit sinds de dag van de moord, 6 mei 2002, in de cel. Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf. Hij komt naar verwachting vrij in mei 2014.

Een medewerker van het kantoor van Stijn Franken, de advocaat van Volkert van der G., laat weten dat hij niet op de uitspraak wil reageren.