Clicky


Rabobank schrapt boeterente ook

Rabobank schrapt boeterente ook
02-10-2013 13:50 | Financieel | auteur De Redactie

(Novum) - Ook klanten van de Rabobank mogen een groter bedrag van hun hypotheek aflossen zonder daarvoor een boeterente te krijgen. Dat heeft de grootste hypotheekverstrekker van Nederland woensdag bekendgemaakt. De bank volgt hiermee SNS Bank, die hier vorige maand al toe besloot na een oproep van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Klanten van Rabobank mogen zolang de maatregel van het kabinet geldt honderdduizend euro van hun hypotheeksom boetevrij aflossen. Tot nu toe hanteerde de Rabobank de regel dat aflossen tot twintig procent van de hypotheek boetevrij was.

Rabobank en SNS spelen met de afschaffing in op de kabinetsmaatregel om schenkingen ten behoeve van hypotheekaflossingen tot honderdduizend euro volgend jaar fiscaal vrij te stellen.

Eigen Huis riep na de aankondiging op Prinsjedag banken meteen op om hun aflossingsboete af te schaffen. Die boete ontmoedigt mensen om op hun huis af te lossen, terwijl het kabinet dat met de maatregel juist wil stimuleren, verklaarde de belangenorganisatie destijds.

In eerste instantie reageerde alleen SNS Bank op de oproep van Eigen Huis. De andere banken redeneerden tot nu toe dat de boeterente niet voor niets wordt geheven. De boete compenseert de bank namelijk voor het wegvallen van toekomstige rente-inkomsten.

Rabobank herhaalt dat argument woensdag. "Niet alleen de klant kiest welbewust voor de zekerheid van een vaste rente, de bank rekent ook op die vaste rente-inkomsten", legt directeur particulieren Rien Nagel uit. "Die inkomsten zijn nodig omdat Rabobank het hypotheekbedrag leent op de kapitaalmarkt. Dit gebaar is wat ons betreft dan ook een eenmalige uitzondering op ons bestaande boeterentebeleid."