Clicky


Meeste loonstijging voor werknemers in noorden

Meeste loonstijging voor werknemers in noorden
02-10-2013 14:33 | Financieel | auteur De Redactie

(Novum) - Werknemers van Groningse, Friese en Drentse bedrijven krijgen er de komende tijd relatief het meeste loon erbij. In Utrecht geven bedrijven relatief de minste loonsverhoging. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cao-cijfers van werkgeversorganisatie AWVN.

Werknemers in Groningen en Friesland krijgen er gemiddeld 1,8 procent bij in nieuw afgesloten cao's. In Drenthe bedraagt de loonstijging gemiddeld 1,7 procent. In Utrecht worden de lonen met gemiddeld 1,2 procent verhoogd.

AWVN verklaart het verschil door de aard van de bedrijven in de verschillende regio's. In Groningen en Friesland zitten relatief veel op export gerichte bedrijven. In de export is door de groei meer ruimte voor meer loon. In Utrecht, maar ook in Noord-Holland - waar de loonstijging 1,4 procent bedraagt - zijn veel financiële dienstverleners gevestigd. In die branche gaat het economisch minder goed.

Werkgevers en werknemers hebben tot nu toe dit jaar 370 nieuwe cao's afgesloten. De gemiddelde loonstijging bedroeg 1,35 procent. AWVN meldde vorige maand al grote verschillen te zien tussen exporterende sectoren en de dienstensector. In de eerste groep worden regelmatig loonstijgingen van twee procent afgesproken, terwijl werknemers in de dienstensector relatief vaak te maken hebben met een nullijn.

Het AWVN constateert verder dat bij een op de drie bedrijven dit jaar een eenmalig bedrag aan hun werknemers overmaken. Bij de bedrijven die dat doen, valt de structurele loonsverhoging vervolgens lager uit dan bij bedrijven die geen eenmalige bonus uitkeren.