Clicky


Rijkswaterstaat gaat Weesperbrug vervangen

Rijkswaterstaat gaat Weesperbrug vervangen
03-10-2013 09:27 | Wegwerkzaamheden | auteur De Redactie

WEESP - Rijkswaterstaat vervangt in het weekend van zaterdag 5 tot maandag 7 oktober de Weesperbrug. Dit is de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal die Driemond met Weesp verbindt. De oude Weesperbrug stamt uit 1937 en is aan vervanging toe. De nieuwe brug kan weer 80 jaar mee.

Het in en uitvaren van de oude en de nieuwe Weesperbrug is een bijzondere gebeurtenis. De pers is uitgenodigd op een speciaal ingerichte kijklocatie op de Kanaaldijk Oost, ter hoogte van Golfcentrum Weesp.

Planning van de meest zichtbare werkzaamheden (onder voorbehoud):

Zaterdag 5 oktober +/- 19.00 uur: aankomst nieuwe Weesperbrug in Weesp,
+/- 20.00 uur: uitvaren oude Weesperbrug
+/- 22.00 uur: transport oude Weesperbrug naar Nigtevecht
+/- Tussen 00.00-1.00 uur: invaren/positioneren nieuwe Weesperbrug

De nieuwe Weesperbrug is iets breder en krijgt een andere indeling (breder wegdek en breder fietspad). Dit is een verbetering voor de verkeersveiligheid. Bovendien komt de brug hoger boven het water te liggen, zodat voortaan hogere containerschepen onder de Weesperbrug door kunnen. Hiermee wordt meerlaagscontainervaart mogelijk en dat ontlast vrachtverkeer op de weg. De oude brug wordt voor 98% gerecycled.

Gevolgen voor het verkeer

Enige verkeershinder van de werkzaamheden is helaas niet te vermijden. Van zaterdagochtend 5 oktober 03.00 uur tot maandag 7 oktober 06.00 uur zijn de Weesperbrug/N236, de Kanaaldijk Oost en de Kanaaldijk West ter hoogte van de brug in beide richtingen afgesloten voor verkeer.

Verkeer kan gebruikmaken van omleidingsroutes over de A1, A2, A9, N523 en de N201.

Gevolgen voor scheepvaart

Tijdens de werkzaamheden is het scheepvaartverkeer gestremd op zaterdag 5 oktober tussen 18.00-22.00 uur en zondag 6 oktober tussen 0.00-4.00 uur. De scheepvaart is via de gebruikelijke middelen geïnformeerd.

KARGO

Het vervangen van de Weesperbrug is een onderdeel van het project KARGO van Rijkswaterstaat. Dit is een groot onderhoudsprogramma aan acht stalen boogbruggen over het Amsterdam Rijnkanaal, het Buiten IJ in Amsterdam en het Lekkanaal. Naast de Weesperbrug ook de Schalkwijksebrug, de Overeindsebrug, de Schellingwouderbrug, de Amsterdamsebrug, de Loenerslootsebrug, de Breukelerbrug en de Jutphasebrug gerenoveerd. Naar verwachting is in 2016 het onderhoud gereed.