Clicky


Een kijkje in de keuken bij... BUKO

Een kijkje in de keuken bij... BUKO
04-10-2013 09:41 | Transport | auteur De Redactie

"Als het parkeerterrein leeg is, is onze dag goed. Dan zijn alle wagens onderweg naar de werkzaamheden." Dat stelt Cees Buur, Directeur Verkoop & Marketing van BUKO Facilitaire Diensten in Beverwijk. Het terrein is op de dag van ons interview inderdaad zo goed als leeg. De wagens van BUKO, bijvoorbeeld de kippers voor het Wegverkeer zijn dan ook een bekend beeld op de Nederlandse wegen. Waar je ook komt bij zaken als wegenonderhoud: BUKO is van de partij. "We zijn een nette club, vreselijk actief en werken hard aan langetermijnrelaties", stelt Buur.

BUKO denkt mee. Als een opdrachtgever bijvoorbeeld een week lang 50 kippers wil inzetten wordt dat niet zomaar gedaan. "De eerste vraag is dan: wat moet er precies gebeuren en kan het ook efficiënter? Wij kijken meteen ook naar andere zaken die bij z'’n opdracht van pas kunnen komen."

BUKO verzorgt niet alleen transport maar vanuit haar bedrijfsonderdelen ook kantoorhuisvesting, tijdelijke winkels, bouwketen, scholen, mobiele toiletten, faciliteiten voor evenementen, bewegwijzering en ga zo maar door. "We zijn allround. Op elke vraag hebben wij een antwoord."

Sinds 2012 is de samenwerking tussen BUKO en IJmond Transport Groep bekrachtigd middels een deelneming in IJTG. Algemeen Directeur Wim Strijk van IJmond Transport Groep: "IJTG was al een gezonde organisatie maar we wilden meer efficiency. IJTG is met name actief in losgestort transport, staal- en medicijnenvervoer. Samen met BUKO zijn we nu bezig een platte organisatie neer te zetten over de diverse transportactiviteiten met een clusterverdeling en een betere inzet van het materieel. Hieronder valt ook het in offshore gespecialiseerde Boon Transport uit IJmuiden."

BUKO is ondanks de recessie uitgegroeid tot een bloeiende, gezonde organisatie. De klanttevredenheid is groot. "Ze vertrouwen geheel op ons omdat we met oplossingen op maat komen", vertelt Strijk trots.

Het bedrijf staat bekend als financieel betrouwbaar. Er wordt hoofdzakelijk gewerkt met grote opdrachtgevers. Indien noodzakelijk wordt om die reden zonder aarzelen nieuw materieel aangeschaft. Op dit moment loopt er een bestelling van 13 kipperwagens Euro6. Daarnaast wordt ook scherp op het brandstofverbruik gelet. Als er werkzaamheden zijn op grote afstand van de vestiging rijden de wagens niet elke dag heen en weer. Er wordt gependeld met een hybride wagen. "Ja, we denken aan het milieu. Ook dat wordt uitermate op prijs gesteld." Onderhoud van het materieel (in eigen beheer) vormt daarbij een belangrijk onderdeel.

Ontzorgen

BUKO Infrasupport is gespecialiseerd in het ontzorgen van haar afnemers op het gebied van (tijdelijke)verkeersmaatregelen. Daarbij valt te denken aan wegafzettingen en omleidingen. Samen met de klant en de wegbeheerder wordt gezocht naar een perfecte oplossing waarbij kwaliteit en veiligheid centraal staan.

In totaal bestaat BUKO uit zo'n 13 onderdelen waaronder Medizon. Medizon heeft een belangrijke pioniersrol gespeeld in de introductie van AED's in Nederland. De focus is volledig gericht op de verkoop en nazorg van AED’s. Eigen cursusmateriaal en kwaliteitseisen voor opleidingen in AED-gebruik bieden klanten een meerwaarde en extra zekerheid.

"Door zo breed mogelijk te opereren kunnen we ook eventuele tegenslagen zoals in de bouwwereld het hoofd bieden." Een ander voordeel is dat alle bedrijfstakken centraal gefaciliteerd worden.Blijven kijken naar nieuwe mogelijkheden. "Wat bij de één blijkt te werken kan ook voor een andere tak een positief effect hebben."

Schoon

Tijdens een rondleiding blijkt hoe immens groot het bedrijfsterrein is. Aan de 'BUKO verhuurstraat' staan tientallen units die ingezet kunnen worden als tijdelijke huisvesting. Ze worden, vaak op maat, gemaakt in de productiehal en daar vindt ook het onderhoud plaats. Alles in eigen hand. Verder zijn enkele loodsen verhuurd en biedt BUKO op het terrein opslagmogelijkheden voor staal. Opvallend is dat het terrein er schoon en opgeruimd uit ziet. Overal wordt Strijk met een glimlach begroet. Bijvoorbeeld door een werknemer die toiletten aan het schoonspuiten is. "No nonsense. Daar gaat het om."

Teruggekomen bij het hoofdkantoor valt op dat het pand ook mobiel is. "Het is niet alleen ons visitekaartje, maar ook heel functioneel. We kunnen het gemakkelijk verplaatsen naar een andere plek of uitbreiden naar wens."

Ambassadeurs

Bij BUKO werken ongeveer 800 mensen. Zowel op kantoor als op de weg. Iedereen gaat voor superkwaliteit.  Elke dag een stapje erbij. Dat is het streven. We kennen allemaal onze vier principes: 'We doen het netjes of niet',  'We zijn service- en resultaatgericht', 'We nemen weloverwogen beslissingen', en 'Langetermijnrelaties vormen de basis'.

Buur: "Het beste fundament om op voort te bouwen. In goede én in mindere goede tijden. Bovendien: weten wat je aan elkaar hebt komt niet alleen het werkplezier, maar ook de resultaten ten goede."

Dat bleek onlangs maar weer toen een chauffeur ECO toiletten plaatste bij een evenement. Al doende kwam hij in gesprek met één van de organisatoren die hem complimenteerde met de vriendelijke, efficiënte manier van werken. Al pratende kwam het gesprek op de noodzaak van een nieuwe school die gebouwd moest worden. "O", zei de chauffeur, "maar dat doen wij ook."

Een paar dagen later kwam er bij BUKO Beverwijk een telefoontje binnen met de vraag of het mogelijk was een school neer te zetten. Men was zo gecharmeerd door het gedrag van de chauffeur dat ze al op voorhand vertrouwen hadden in de organisatie. Een trotse Buur: "We zeggen niet voor niets: onze chauffeurs zijn onze ambassadeurs."

Auteur: Hans Jager