Clicky


Nachtafsluiting spoorwegovergang Middelweg Moordrecht (N456)

Nachtafsluiting spoorwegovergang Middelweg Moordrecht (N456)
04-10-2013 16:12 | Wegwerkzaamheden | auteur De Redactie

MOORDRECHT - Van zaterdag 12 oktober op zondag 13 oktober is de spoorwegovergang bij de Middelweg enkele nachtelijke uren afgesloten voor alle verkeer. Tussen 20.00 uur en 06.00 uur wordt de spoorwegovergang voorzien van een nieuw wegdek.

De overweg is hard toe aan een opknapbeurt. Daarom wordt deze opnieuw geasfalteerd. Zondagochtend om 06.00 uur is het werk klaar en kan het verkeer de overweg weer kruisen.

De omleidingsroute staat tijdens de werkzaamheden met borden aangegeven. Voor weggebruikers van de A20 leveren de werkzaamheden geen verkeershinder op.

Buitendienststelling spoor

In dit weekend geldt er ook een buitendienststelling van het spoor. Van zaterdagochtend 12 oktober 01.00 uur tot maandagochtend 14 oktober 05.00 uur rijden er geen treinen tussen Gouda en Rotterdam. In 52 uur wordt het dek van de nieuwe tunnel onder het spoor ingeschoven. Het spoor wordt over een afstand van 80 meter opgebroken en het terrein ontgraven. Dan kan het tunneldek worden ingeschoven. De hinder voor omwonenden en weggebruikers wordt zoveel mogelijk beperkt door de werkzaamheden aan het spoor en aan de overweg slim te combineren.

Vooraf gebouwd

Het tunneldek is vooraf naast het spoor gebouwd. Tijdens de buitendienststelling duwen vijzels het tunneldek over een soort glijbaan in vier tot zes uur op zijn plek. Dit dek heeft een afmeting van 13 bij 13 meter en weegt 320 ton. Als het tunneldek er ligt, kan de tunnelbak worden uitgegraven en kunnen de wanden en de vloer worden gestort. Daarbij kan de trein gewoon blijven rijden.

Schijnwerpers

De werkzaamheden kunnen hinder opleveren voor omwonenden, weggebruikers en treinreizigers. “Er zal geluidshinder zijn vanwege het slaan van een aantal palen en het aanbrengen van damwanden. En in de nacht zullen we werken met grote schijnwerpers”, licht bouwmanager Yuri Bazen van ProRail toe. Treinreizigers tussen Gouda en Rotterdam kunnen zonder kosten gebruik maken van extra bussen. Maandagochtend rijden de treinen weer volgens de gebruikelijke dienstregeling.

Gezamenlijke uitvoering

De nieuwe aansluiting A20 Moordrecht is een project van Rijkswaterstaat, de provincie Zuid-Holland, gemeente Zuidplas en ProRail. In de eindsituatie komt de huidige afslag Moordrecht op de A20 naar de N456/Middelweg te vervallen. De nieuwe afslag Moordrecht ligt een paar honderd meter verder richting knooppunt Gouwe, met een viaduct over rijksweg A20 en het spoor Rotterdam - Gouda, en sluit daarna weer aan op de N456 en de Middelweg. Voor fietsers en lokaal autoverkeer wordt bovendien een tunnel onder het spoor gebouwd. De maatregelen zorgen voor minder files op de A20, een betere verkeersafwikkeling op afrit 18 bij Moordrecht en een hogere verkeersveiligheid.