Clicky


PvdA noemt daling pensioenpremie essentieel

PvdA noemt daling pensioenpremie essentieel
08-10-2013 15:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Voor de PvdA is het 'essentieel' dat de pensioenpremies zullen dalen als gevolg van de pensioenplannen van het kabinet. "Wij vinden dit heel erg belangrijk en maken ons er zorgen over", zei PvdA-senator André Postema dinsdag tijdens het debat over de pensioenplannen in de Eerste Kamer.

Het kabinet stelt dat de premies omlaag zullen gaan, maar de pensioenfondsen beslissen daarover. Die zeggen dat premieverlaging niet mogelijk is. "Wij willen graag van de regering weten of er meer zekerheid kan worden geboden over de daling van de premies", zei Postema. De PvdA wil verder aanpassing van de bijspaarregeling waarmee de verlaging van de pensioenafdracht enigszins wordt verzacht.

Postema wilde niet zeggen of de PvdA de plannen nog steunt als de regering geen zekerheid kan bieden over de daling van de premies. Voor de oppositie is de onzekerheid over de premies een belangrijke reden om tegen de plannen te zijn. Zij vinden dat lagere pensioenopbouw ook lagere pensioenpremies moet betekenen.

Vooralsnog is er geen meerderheid in de Eerste Kamer voor de pensioenplannen, die inhouden dat de belastingvrije pensioenopbouw wordt verlaagd van 2,25 naar 1,75 procent. Volgens het kabinet is dat mogelijk doordat mensen later met pensioen gaan. De tegenstanders stellen echter dat jongeren straks een lager pensioen krijgen.

De plannen zijn belangrijk voor het kabinet, omdat ze op korte termijn een kleine drie miljard euro aan extra belastinginkomsten moeten opleveren.