Clicky


Excuses Nederland aan Rusland in diplomatenkwestie

Excuses Nederland aan Rusland in diplomatenkwestie
09-10-2013 17:12 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Nederland biedt zijn excuses aan voor het schenden van het Verdrag van Wenen aan Rusland. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt na onderzoek van de politie over de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag.

"Op basis van de informatie van de politie komt minister Timmermans tot de conclusie dat met de aanhouding en detentie van een Russische diplomaat, die volledige immuniteit en onschendbaarheid geniet, het Verdrag van Wenen is geschonden", laat een woordvoerder weten.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft overigens wel persoonlijk begrip voor het optreden van de betrokken agenten. Volgens hem hebben ze gehandeld vanuit hun professionele verantwoordelijkheid voor een situatie die zij na een melding aantroffen.

Nederland en Rusland blijven in gesprek over de verdere afwikkeling van de kwestie, aldus het ministerie. De Russische president Vladimir Poetin had dinsdag aangedrongen op excuses van Nederland. De Russen deden de reden van de arrestatie, dat Dmitri Borodin zijn kinderen zou mishandelen, van de hand en noemden de reden van de arrestatie 'absoluut geknutseld'.

Borodin werd zaterdag gearresteerd in Den Haag. Over de precieze gang van zaken bestaat nog veel onduidelijkheid. De Telegraaf schreef woensdagochtend op basis van het proces-verbaal dat de 46-jarige Rus nauwelijks nog op zijn benen kon staan van dronkenschap. Zijn kinderen werden verwaarloosd aangetroffen en het huis was een puinzooi.

Het meldpunt Kindermishandeling bevestigt na de arrestatie een melding van de politie te hebben gekregen over het gezin. De melding ging volgens het meldpunt over huiselijk geweld.