Clicky


Van Aartsen achter optreden agenten rond diplomaat

Van Aartsen achter optreden agenten rond diplomaat
09-10-2013 23:51 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - De agenten die zaterdag in Den Haag een hooggeplaatste Russische diplomaat arresteerden moesten dit wel doen. De betrokken politieagenten hadden op grond van het Kinderrechtenverdrag en van de Politiewet de plicht de kinderen van de diplomaat in bescherming te nemen, laat burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) woensdag weten in een reactie.

Van Aartsen, die ook regioburgemeester van de politieregio Den Haag is, stelt er 'uiteraard' van doordrongen te zijn dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) de relatie met buitenlandse mogendheden moet bewaken. "Het persoonlijke begrip van minister Timmermans voor het optreden van de politie waardeer ik."

Nederland bood woensdag excuses aan Rusland aan voor het schenden van het Verdrag van Wenen. Met de aanhouding en detentie van de diplomaat Dmitri Borodin, die volledige immuniteit en onschendbaarheid geniet, is het verdrag geschonden, zo heeft Timmermans geconcludeerd. "Wij houden ons aan het internationaal recht, ook als dat af en toe met enig tandenknarsen is", zei Timmermans woensdag tegen de NOS.

De minister heeft wel persoonlijk begrip voor het optreden van de betrokken agenten, zegt hij. Volgens hem hebben ze gehandeld vanuit hun professionele verantwoordelijkheid voor een situatie die zij na een melding aantroffen.

Over de precieze gang van zaken rond de arrestatie van Borodin bestaat nog veel onduidelijkheid. De Telegraaf schreef woensdagochtend op basis van het proces-verbaal dat de 46-jarige Rus nauwelijks nog op zijn benen kon staan van dronkenschap. Zijn kinderen werden verwaarloosd aangetroffen.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken meldde eerder dat Borodin is gearresteerd vanwege een verzonnen beschuldiging van kindermishandeling. Het Meldpunt Kindermishandeling heeft bevestigd een melding van de politie te hebben gekregen over het gezin. De melding ging volgens het meldpunt over huiselijk geweld.

Wat er precies is gebeurd, wilde Timmermans woensdag niet zeggen. Rusland krijgt het rapport over het politieonderzoek toegestuurd 'in een reactie op de eerdere beschrijving van de Russen van het hele voorval'. "Dan wordt de discussie tussen de Russen en ons voortgezet", zei de minister tegen de NOS

Of Borodin nog lang op zijn post kan blijven zitten, weet Timmermans niet. "Ik weet niet hoe zij nu gaan reageren. Die discussie gaan wij nu met hen aan. Ik probeer dat op een correcte en zakelijke manier te doen."