Clicky


Rusland: snel meer uitleg over aanhouding diplomaat

Rusland: snel meer uitleg over aanhouding diplomaat
10-10-2013 15:44 | Binnenland | auteur De Redactie

Novum) - Rusland wil meer uitleg over de aanhouding van de Russische diplomaat Dmitri Borodin. Het ministerie van buitenlandse zaken verwacht dat Nederland daar voor het einde van de week mee komt, meldt het Russische persbureau Interfax donderdag.

"Wij verwachten van onze Nederlandse collega's een uitvoerige verklaring van wat er is gebeurd", zei de officiële woordvoerder van het ministerie Aleksandr Loekasjevitsj. "We stellen ons erop in dat we die zeer binnenkort kunnen ontvangen in de vorm van een officiële reactie op ons protest met een uitleg en de Nederlandse versie."

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) bood woensdagmiddag namens Nederland excuses aan voor het schenden van het Verdrag van Wenen, waarin de onschendbaarheid van diplomaten is vastgelegd. De Russische president Vladimir Poetin had daar eerder op aangedrongen. Borodin zelf nam genoegen met de excuses.

De diplomaat werd zaterdag gearresteerd in Den Haag. Over de precieze gang van zaken bestaat nog veel onduidelijkheid. De 46-jarige Rus zou dronken zijn en kinderen hebben mishandeld.