Clicky


Bonden en werkgevers in kleinmetaal praten weer

Bonden en werkgevers in kleinmetaal praten weer
11-10-2013 13:50 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - De vakbonden en de bedrijven in de kleinmetaalsector, zoals installatie- en isolatiebedrijven en garages, gaan vrijdagmiddag weer onderhandelen over een nieuwe cao. Dat heeft FNV Metaal bekendgemaakt. De onderhandelingen in de metaalindustrie zitten volgens de bond nog muurvast. Daar dreigen de werknemers dan met ook zwaardere acties.

Onderhandelaar namens FNV Metaal Jacqie van Stigt maakte het nieuws over de onderhandelingen bekend in Bunnik, waar ruim zeshonderd installateurs bijeen waren gekomen bij het kantoor van Cofely. Werkgeversorganisatie FWT is volgens haar bereid om in te gaan op de eisen voor meer waardering en een normale loonsverhoging.

In de kleinmetaal werken ongeveer 325 duizend mensen. De onderhandelingen over een nieuwe cao waren sinds juni vastgelopen. Sinds 20 september werd door werknemers in de sector op maandagen en vrijdagen gestaakt, steeds in andere regio's en bij andere bedrijven.

De werknemers in de metaalindustrie, waaronder autofabrikanten, scheepsbouwers en machinefabrieken vallen, voerden tegelijkertijd actie. In deze sector werken ongeveer 150 duizend mensen. Hun bazen hebben volgens FNV Metaal nog geen toenadering gezocht. Volgende week praat de bond daarom met de leden over hardere acties. "We denken dan aan het compleet stilleggen van meer bedrijven", aldus onderhandelaar in de grootmetaal Jos Brocken.

In beide sectoren willen de metaalbonden een loonsverhoging van tweeënhalf procent en 'waardering voor het vakmanschap'. Ook willen ze invloed houden op hun werktijden. Volgens de werkgevers is er in de sector metaal helemaal geen ruimte voor loonsverhoging. Met de acties zouden de bonden bovendien banen om zeep helpen.