Clicky


Staking Grolsch breidt zich verder uit: bevoorrading in gevaar

Staking Grolsch breidt zich verder uit: bevoorrading in gevaar
15-10-2013 09:24 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

De staking bij Grolsch heeft zich vandaag uitgebreid naar de distributie van de Twentse bierbrouwer. Sinds vanochtend worden kelderbiertrucks niet meer geladen en ook niet bestuurd. Dit lijkt gevolgen te gaan hebben voor de bevoorrading van horecagelegenheden die afhankelijk zijn van Grolsch bier.

Ondertussen staan werknemers van Grolsch letterlijk in de koud. Erik de Vries, bestuurder FNV Bondgenoten: "Het is ongelofelijk maar waar: werknemers die het werk hebben neergelegd worden nu letterlijk de kou in gestuurd. Ze mogen niet in het pand blijven."

Volgens FNV Bondgenoten is de uitbreiding van het conflict onvermijdelijk door de opstelling van de Grolsch-directie. "Vorige week hebben onze leden een reactie geëist op ons ultimatum, maar die reactie bleef uit. Ik heb er gisteren nog maar eens achteraan gebeld, maar krijg geen antwoord. Ze weten het gewoon niet. Dit begint curieuze vormen aan te nemen", aldus De Vries.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao liepen in juni vast. De medewerkers vinden het loonbod van 0,75 procent dat Grolsch deed onvoldoende. Tegelijkertijd vroeg het bedrijf  de medewerkers om drie ATV-dagen in te leveren in ruil voor een variabele beloning van 1,25 procent die alleen wordt uitbetaald als het bedrijf de vastgestelde targets haalt. De Vries: “Maar zelfs Grolsch kan niet aangeven hoe die targets eruit gaan zien. Dus die 1,25 procent zijn de mensen natuurlijk kwijt.”

Bij Grolsch in Enschede werken ongeveer 600 werknemers.