Clicky


Belangrijke verschuiving in zaak Madeleine McCann

Belangrijke verschuiving in zaak Madeleine McCann
15-10-2013 09:42 | Buitenland | auteur De Redactie

(Novum) - De Britse politie heeft het accent van haar onderzoek naar de verdwijning van Madeleine McCann gewijzigd. Een man die eerder werd bestempeld als mogelijke ontvoerder is niet langer verdacht, maar de politie zoekt naar een andere man die op de avond van de verdwijning werd gezien met een kind in zijn armen. Dat bleek na een uitzending maandagavond van het BBC-programma Crimewatch.

De toen 3-jarige McCann verdween in mei 2007 uit het appartement in Portugal waar zij met haar ouders de vakantie doorbracht. Lang werd er rekening mee gehouden dat zij werd ontvoerd door een man die die avond rond 21.15 uur bij het appartement werd gezien. Nu zegt de politie dat deze man in feite een onschuldige Britse vakantieganger was, die met zijn eigen kind huiswaarts keerde.

McCann werd mogelijk tot drie kwartier later op de avond ontvoerd, aldus de politie. Rond 22.00 uur werd een andere man gezien, die met een kind van 3 à 4 jaar oud in zijn armen, richting het centrum van het stadje Praia da Luz of naar het strand liep, aldus Andy Redwood, de rechercheur die het onderzoek leidt. De politie is nu op zoek naar deze man.

Dit gegeven maakt het mogelijk de ontvoering op een hele andere manier te onderzoeken. Gebeurtenissen op een later tijdstip op die bewuste avond komen nu namelijk in een heel ander licht te staan. "Zaken die niet als belangrijk werden beschouwd of maar weinig belangstelling wekten, krijgen nu onze volle aandacht", aldus Redwood.

Op basis van getuigenverklaringen maakte de politie compositietekeningen van de nieuwe verdachte. Die werd door getuigen omschreven als een blanke man tussen 30 en 40 jaar oud. Hij heeft kort bruin haar, een gemiddeld postuur en geen gezichtsbeharing. Nederland, Duitsland en Ierland is gevraagd de compositietekeningen aan het publiek te tonen. In Nederland besteedt Opsporing Verzocht dinsdag aandacht aan de zaak.

De politie deelde mee honderden telefoontjes en e-mails te hebben ontvangen na de onthulling van de nieuwe ontwikkelingen. Redwood reist deze week naar Nederland en Duitsland om mensen om informatie te vragen.