Clicky


Advocaat volgt Verbeek op bij AZ

Advocaat volgt Verbeek op bij AZ
16-10-2013 11:43 | Sport | auteur De Redactie

ALKMAAR (Novum) - Dick Advocaat is de nieuwe trainer van AZ. Dat heeft de Alkmaarse club woensdag bekendgemaakt. Advocaat is de opvolger van de ontslagen Gertjan Verbeek. De 66-jarige Hagenaar tekende een verbintenis tot het einde van het seizoen. Advocaat had de Alkmaarders in het seizoen 2009-2010 al eens vijf maanden onder zijn hoede.

Advocaat leidt vrijdag zijn eerste training en zit zondag in de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur voor het eerst weer op de bank. De Kleine Generaal was vorig seizoen nog trainer van PSV, waarmee hij de finale van de KNVB-beker verloor. De winnaar was zijn nieuwe werkgever.

AZ nam tweeënhalve week geleden ondanks goede resultaten afscheid van Verbeek. Volgens de Alkmaarse club was er geen chemie meer tussen de Friese coach en de spelersgroep. Vader en zoon Martin en Dennis Haar namen in de tussentijd de honneurs waar. AZ staat momenteel negende in de Eredivisie en pakte vier punten uit de eerste twee duels in de groepsfase van de Europa League.

In zijn eerste dienstverband bij AZ vulde Advocaat het gat in dat was ontstaan na het ontslag van Ronald Koeman. Hij leidde de Alkmaarders vervolgens naar de vijfde plek in de Eredivisie.

Advocaat kan terugblikken op een rijke trainerscarrière. Hij was tweemaal bondscoach van het Nederlands elftal en leidde ook de nationale ploegen van Rusland, België en Zuid-Korea. De trainer pakte in clubverband landstitels met PSV, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg. Met laatstgenoemde club veroverde Advocaat in 2008 ook de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League.