Clicky


GEFCO start activiteiten in Kroatië

GEFCO start activiteiten in Kroatië
16-10-2013 15:52 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

De GEFCO Groep, Europees leider op het gebied van automotive logistiek en wereldwijd de benchmark voor industriële logistiek, start een dochtermaatschappij in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Kroatië grenst aan meerdere landen, waardoor het een strategisch knooppunt vormt. De nieuwe vestiging betekent voor GEFCO dan ook een versterking van de transportactiviteiten op de Balkan – zowel over land als over zee.

“Kroatië is een van de snelst groeiende economieën van Zuidoost-Europa. Met deze nieuwe vestiging versterkt GEFCO zijn positie binnen deze markt. Ook kunnen we hiermee zowel plaatselijke als internationale bedrijven gemakkelijker toegang bieden tot onze diensten met veel toegevoegde waarde voor de klant”, aldus Tihomir Skrtic.

Skrtic, zelf afkomstig uit het land en tot voor kort nog werkzaam als Business Development Manager bij de Sloveense dochter van de Groep, is aangesteld als algemeen directeur van GEFCO Kroatië.

 Ideale omstandigheden voor het uitbouwen van de logistieke activiteiten

Op 1 juli van dit jaar is Kroatië officieel toegetreden tot de Europese Unie – een mijlpaal voor het land dat zo’n bewogen geschiedenis kent. Het biedt de kersverse EU-lidstaat nieuwe mogelijkheden om zich door te ontwikkelen en zijn strategische positie binnen Zuidoost-Europa verder te versterken.

Met het openstellen van de grenzen profiteert de nieuwe dochter in Zagreb van de vereenvoudigde douaneprocedures en kan het klanten GEFCO’s gehele aanbod aan diensten aanbieden zonder dat het daarbij gehinderd wordt door allerlei administratieve beperkingen.

Strategische ligging

Er lopen drie belangrijke pan-Europese transportroutes door Kroatië die het land verbinden met West-Europa, Azië, Oost-Europa en de Middellandse Zee. Dit maakt het land tot een cruciale logistieke schakel binnen Zuidoost-Europa.

De landen in deze dynamische regio hebben allemaal snel groeiende economieën. Deze groei zal ongetwijfeld doorzetten en dat biedt GEFCO enorm veel potentieel. Het starten van een dochtermaatschappij in Kroatië stelt de Groep in staat goederenstromen te creëren met de buurlanden Italië, Slovenië, Hongarije, Servië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro.

Dankzij de strategische ligging vormt de Kroatische dochter een ideaal platform voor echte samenwerking binnen de regio, waarmee GEFCO zijn klanten in het gebied een optimale dienstverlening zal kunnen leveren.

Belangrijk onderdeel van GEFCO Kroatië’s strategie is de korte afstand tussen de vestiging in Zagreb en Rijeka, de grootste haven van het land. De dochter wil haar overzeese activiteiten uitbreiden en zal daarom in 2014 midden in de haven een kantoor openen, zodat goederen ook via dit punt de EU in kunnen komen.

Er is reeds een contract getekend met PSA Peugeot Citroën. De dochter zal in samenwerking met lokale partners (waar het ook meerdere overeenkomsten mee heeft gesloten) de logistiek gaan verzorgen voor nieuwe PSA-voertuigen en -onderdelen.

Tevens zal het haar Kroatische klanten ondersteunen met distributiediensten, automotive logistiek, het afhandelen van douaneformaliteiten en het verzorgen van transport over land en over zee (zowel volle containers als deelzendingen). Ook klanten uit Roemenië, Servië, Bulgarije en Bosnië-Herzegovina kunnen hiervan gebruikmaken.

Het beleid van de dochter is volledig afgestemd op de groeistrategie van de Groep. De diversificatie van de activiteiten naar sectoren als de beddenbranche, energie en industriële machines heeft daarbij prioriteit.