Clicky


Passagiersbus in Volgograd geëxplodeerd

Passagiersbus in Volgograd geëxplodeerd
21-10-2013 13:54 | Buitenland | auteur De Redactie

MOSKOU (Novum/AP) - In de Zuid-Russische stad Volgograd heeft maandag een terroriste een zelfmoordaanslag op een passagiersbus gepleegd. Daarbij zijn zes doden en zeker 32 gewonden gevallen. Dat heeft de Onderzoekscommissie, het hoogste onderzoeksorgaan in Rusland, gezegd. In totaal werden 28 mensen in ziekenhuizen opgenomen.

In eerste instantie zeiden de Russische autoriteiten dat van een bomaanslag geen sprake was en dat de aardgasinstallatie van de bus was geëxplodeerd. Later kwam men hier echter op terug. De Nationale Commissie voor Terreurbestrijding zei dat het een bomaanslag was. Door de klap werden de ramen uit de bus geblazen. Er zaten veertig mensen in de bus.

De aanslag is volgens een woordvoerder van de Onderzoekscommissie uitgevoerd door de vrouw van een opstandeling. De vrouw, naar verluidt de 30-jarige Naiuda Achijavola, is afkomstig uit Dagestan, een van de overwegend islamitische republieken in de Noordelijke Kaukasus. Daar sluimert al jaren een islamitische opstand. Het is sinds 2008 niet meer voorgekomen dat een bus doelwit werd van een aanslag. In 2008 pleegde een vrouwelijke zelfmoordterrorist een aanslag op een bus in de Noordelijke Kaukasus.