Clicky


Pleidooi voor munitievrije Oosterschelde

Pleidooi voor munitievrije Oosterschelde
21-10-2013 16:09 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Op de bodem van de Oosterschelde ligt dertig miljoen kilo ongebruikte munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Experts roepen maandag in het programma Eenvandaag op tot een schoonmaakactie omdat de giftige inhoud van de bommen en granaten volgens hen kan vrijkomen in de Zeeuwse zeearm.

De munitie is tussen 1945 en 1967 door het leger in het water gestort, de grootste munitiedump van het land. Defensie zag dat volgens Eenvandaag destijds als een 'makkelijke en acceptabele' oplossing. De bommen en granaten kunnen volgens defensie blijven liggen waar ze liggen omdat er geen gevaar voor volksgezondheid en milieu zou zijn.

Deskundigen denken daar anders over. In het zoute zeewater roesten de granaten door en komt de giftige inhoud ervan vrij in de zeearm, die sinds 2002 een nationaal park is. Een voormalig medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie spreekt maandagavond in het programma van een 'tikkende tijdbom'. "Munitie is aan verval onderhevig en langzaam wordt het minder stabiel, en dan komt er een moment dat het gaat werken. Dan ontploft het en komen er stoffen vrij die je niet vrij wil hebben in deze hoeveelheden", zegt Frank Barink.