Clicky


D66 wil minder belasting bij dood alleenstaande

D66 wil minder belasting bij dood alleenstaande
23-10-2013 16:13 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - D66 wil dat de erfbelasting wordt aangepast. Voor een erfenis aan niet-familieleden zou volgens Kamerlid Wouter Koolmees hetzelfde tarief moeten gelden als bij een erfenis aan kleinkinderen. Nu moet meer aan de fiscus worden afgedragen als de begunstigde van een erfenis of schenking geen familielid is.

Koolmees dient volgende week, als in de Tweede Kamer het belastingplan wordt besproken, een motie in om de erfbelasting aan te passen. "Dit systeem is nog helemaal gebaseerd op het idee dat iedereen getrouwd is en kinderen heeft", zegt hij. "Alleenstaanden worden benadeeld."

Bij een erfenis aan een kind wordt over de eerste 118 duizend euro tien procent belasting geheven, bij een erfenis aan een kleinkind achttien procent. Bij een erfenis aan niet-familieleden gaat dertig procent naar de fiscus en boven 118 duizend euro zelfs veertig procent. Koolmees wil dat iedereen twee vrienden kan aanwijzen voor wie het kleinkindtarief geldt.

Ook bij de gemeentelijke lasten moet meer aandacht zijn voor de positie van alleenstaanden. In Rotterdam presenteert D66 een plan om een verlaagd tarief voor afvalbelasting voor eenpersoonshuishoudens in te voeren, waardoor singles minder betalen.

Het 'leefvormneutraal' maken van het belastingstelsel staat al jaren op de agenda van D66. "De politiek moet niet voorschrijven hoe mensen moeten samenleven", zegt Koolmees. "Er moet dan ook geen bevoordeling in fiscaliteit zijn voor gezinnen."

Dat in het onlangs gesloten begrotingsakkoord vooral de positie van gezinnen centraal stond, was dan ook een hard gelag voor de democraten. "Je zit nu eenmaal met meerdere partijen om de tafel", zegt Koolmees hierover. Voor ChristenUnie en SGP was het ondersteunen van gezinnen een speerpunt. "Het was met de partijen met wie we zaken deden niet te regelen om onze wensen binnen te halen."

Koolmees wijst er wel op dat de koopkrachteffecten voor alleenstaanden volgend jaar verbeteren door het akkoord. In de periode tot en met 2017 gaan alleenstaanden met een minimum- of modaal salaris er een kwart procent in koopkracht op achteruit ten opzichte van het pakket dat het kabinet op Prinsjesdag presenteerde.

Het Kamerlid presenteert zijn plannen woensdag tijdens een jubileumcongres van CISA, een belangenvereniging voor 'zelfstandige individuen'. CISA maakt zich al 25 jaar hard voor alleenstaanden. Voorzitter Lenie de Zwaan vindt het bijvoorbeeld onterecht dat alleenstaanden geen recht hebben op zorgverlof, maar wel meebetalen aan het zorgverlof van werknemers met partner. Ook dragen alleenstaanden bij aan de pensioenpremie van de partners van anderen en aan gratis zorgverzekering voor kinderen.