Clicky


Koning Willem-Alexanderbrug krijgt vorm

Koning Willem-Alexanderbrug krijgt vorm
24-10-2013 20:14 | Wegwerkzaamheden | auteur De Redactie

BREDA - Donderdagmiddag 24 oktober zijn twee stalen vakwerken voor de Koning Willem-Alexanderbrug in Breda geplaatst. De vakwerken zijn circa 28 meter lang en 2 meter hoog en bestaan uit staal dat duurzaam gealuminiseerd is. Met het plaatsen van de vakwerken ontstaat het eerste beeld van grootte en hoogte van de nieuwe brug. Het fundament onder de Koning Willem-Alexanderbrug is daarmee gelegd. De planning is dat de brug in april 2014 gereed is.

Cees Meeuwis, wethouder Binnenstad: “Het aanleggen van deze brug is een belangrijk moment om onze haven bereikbaar te maken voor grotere jachten. Maar die moeten dan wel een mooie ligplaats krijgen aan de haven. Om dat mogelijk te maken, is er een aanbesteding uitgeschreven voor de aanleg van een passantenhaven. Begin februari start de verdere realisatie van deze plannen. Tegen die tijd zien we ook al wat meer van het eindresultaat van de Koning Willem-Alexanderbrug”.

De twee stalen vakwerken zijn de afgelopen weken in een fabriek geproduceerd en zijn als één geheel aangevoerd met speciaal transport. Ze zijn vervolgens geplaatst met behulp van een telescoopkraan op de aangebrachte funderingen. Als eerste het vakwerk in het midden van
De Mark geplaatst en aansluitend het vakwerk op de westelijke oever.

De huidige planning is dat de brug einde van dit jaar/begin volgend jaar voor verkeer gereed is. Begin volgend jaar wordt dan het noordelijk deel van de bestaande Trambrug gesloopt. Rond april 2014 kunnen boten de haven binnenvaren.

De vervanging van de Trambrug door een nieuwe hogere brug maakt onderdeel uit van het project Bruisend Waterplein dat ruim 1,6 miljoen euro subsidie ontvangt uit OP-Zuid, afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Rijk en de provincie. Het  Bruisend Waterplein wordt ook ondersteund door  Brabant aan Zee, een stimuleringprogramma voor de ontwikkeling van de West-Brabantse waterkant.